Mitä yhteistä on Opiskelijatoiminnalla ja Michael Jacksonilla?
Mitä yhteistä on Opiskelijatoiminnalla ja Michael Jacksonilla?
- Kumpikaan ei koskaan kuole…
No ei.
Molemmat haudattiin ilman aivoja.
Havaitsemmeko epämääräisen viittauksen zombipolitiikan käsitteeseen?
Talvella opiskelijoiden, tutkijoiden ja yliopiston henkilökunnan liikehdintä levisi maanlaajuiseksi Opiskelijatoiminnan Helsingissä järjestämän yliopiston yleiskokouksen jälkeen. Ainakin viiden kaupungin kampuksilla ja kaduilla oli kuukausien ajan tekemisen meininkiä. Tuntui, että jotain tapahtui. Jotain avautui. Syntyi uusia kokemisen ja tekemisen tapoja. Tuskin kovi moni oli oikeasti kiinnostunut keskittymään vain uuteen yliopistolakiin; luultavasti vielä harvempi ajatteli, että saisimme koko lain kaadettua.
Pelissä tuntui olevan paljon enemmän kuin lain fetisoiminen, lain, joka osittain vain affirmoi sen, mitä yliopistossa oli jo tapahtunut. Ensiksi kyseessä olivat opiskelijoiden ja henkilökunnan (työ/)elämät niin kuin he ne haluavat elää ja kokea: viime kevät oli paras yliopistossa viettämäni lukukausi. Toiseksi, mahtipontisesti, kyseessä oli "yliopiston ja tietotyövoiman asema Suomen valtiossa ja kapitalistisessa yhteiskunnassa yleensä" (ks).
Tapahtumista uutisoitiin, blogattiin ja juoruttiin. Helsingissä oli viikossa kahdesta kuuteen Opiskelijatoiminnan kokousta tai talkoopäivää: maanantaina järjestettiin yleiskokous tulevasta toiminnasta, tiistaina oli mediaryhmän kokous ja keskiviikkona lakityöryhmän palaveri, torstaina suunniteltiin mielenosoitusta ja sunnuntaina kokoonnuttiin maalaamaan bandiksia. Rakennuksia vallattiin, oli mielenosoituksia, keskustelutilaisuuksia, pamfletteja, väittelyitä ja bileitä.
"Opiskelijatoiminnan villit päivät." Opiskelijat, yliopistojen henkilökunta ja muut osallistujat kokivat ja tuottivat utooppisia affekteja. Kunnes toiminta lässähti.
Toiminta lässähti, koska aivot putosivat päästä. Ilman aivoja Opiskelijatoiminta eli vielä hetken, niin kuin torakka, jolta on irrotettu pää ja joka siksi menehtyy nälkään.
Tässä on ero Michael Jacksoniin: Jacksonin aivot poistettiin vasta kuoleman jälkeen.
Aivot tarkoittavat tässä kahta asiaa: strategiaa ja mytologiaa. Strategialla voitetaan sota, mutta mytologia kertoo, miksi soditaan.
Vapun jälkeen Opiskelijatoiminnan molemmat aivopuoliskot olivat hävinneet. Niinpä liike ei saanut aikaan muuta kuin näkymättömän mielenilmauksen ja pari konservatiivista lausuntoa.
Nyt alkaisi olla tilinpäätöksen ja uudistumisen aika.
Siksi tästä postauksesta alkaa pieni sarja:
Mitä tapahtui & miksi eli OT:n tilinpäätöstä tekemässä
Megafoni on tekemässä kyselytutkimusta yliopistoliikehdinnästä. Toimijoita on lisäksi haastateltu kirjallisesti ja suullisesti eri tarkoituksia varten. Hahmotetaan tässä sarjassa yksi mahdollinen tapa vastata ja tehdä tilinpäätöstä. En tietenkään yritä puhua kaikkien puolesta.
Tämä hedelmä oli mukana alusta asti eli yliopiston päärakennuksen valtauksella asunnottomien yönä syksyllä 2008 sekä Opiskelijatoiminnan ensimmäisessä opintopiirissä samana syksynä. Aktiivisuuteni vastaa jokseenkin blogin Opiskelijatoiminta-aiheisten tekstien ilmestymistahtia:
- lokakuu: 1 postaus (Sattumia & tapahtumia)
- marraskuu: 4 (Voi paska, ne tekee sen taas, Perusasioita uudesta yliopistolaista, "Uuden (opiskelija)liikkeen aika on nyt", Vanha/uus ‘08)
- joulukuu: 0
- tammikuu: 3 (Muistiinpanoja asumisesta, Kapinaa yritysyliopistossa, Jussi Vähämäki: Onko yliopiston muututtava?)
- helmikuu: 5 (Tämän vuoksi johtajille nauretaan - katso shokkivideot, Suljetut osastot aiotaan lopettaa, Rage Against OPM, Ihanteen pelastaminen vai tietotyöläisten itseorganisoituminen, Kamaridepinaa Tampereelta)
- maaliskuu: 4 (Lähdetään lakkoon & ruvetaan kaduille, Painajainen lähestyy, Prekariaatin vastavaltaa, Ranskalaisia yliopistolla)
- huhtikuu: 5 + muut sivut + 1 lehtijuttu (Reclaim your education, Toistan itseäni toistamassa itseäni, Työväen sivistys, Vappukatekismus 2009, Oma toimitalo kantakaupungissa?)
- toukokuu: 1 + muut sivut + 2 lehtijuttua (1000vsek)
- kesäkuu: 0
Jos haluaisi tutkia Opiskelijatoiminnan (julkista) aktiivisuutta tarkemmin, voisi tietenkin vääntää yksinkertaisen kaavion esimerkiksi foorumin kirjoituksista ja kalenterin tapahtumista.
Tarkastelen seuraavissa postauksissa Helsingin opiskelijaliikettä eri kenttien kautta:
1. Järjestäytyminen, sisäpiirit, avoimuus ja ristiriidat eli koko jutun lyhyt historia
2. Politiikka ja vaikutusmahdollisuudet
4. Konflikti, väkivalta ja laittomuus
5. & 6. Neuvoja nuorelle opiskelijatoimijalle
Tokyo-wikin sanoin:
"Opiskelijatoiminta on keskeinen osa opiskelijan elämää ja akateemiseen yhteisöönsä osallistumista."