Vappukatekismus 2009
Kysymys: mitä tapahtuu Helsingissä vappuna 2009?
Vastaus: muutamilla nettisivuilla (esim. Valtamedia, Takku) on julkaistu kutsu otsikolla "Murrostorstai 2009". Kutsun mukaan Helsingissä järjestetään vappuaattona klo 17.30 alkaen "kolme mielenosoitusta ja luokkakantainen voimannäyte". Mielenosoitukset näyttävät olevan nämä:
1) Reclaim the City: Vapaan Helsingin jälkeläisten ja ilmastoaktivistien kulkue lähtee Narinkkatorilta
2) Toimeentulotukea, ei pankkitukea! Vasemmiston ja siirtolaisten kulkue lähtee Hakaniementorilta
3) Kapitalismi ulos kampukselta! Opiskelijatoiminnan kulkue lähtee Porthanian edestä
Jokaisessa demossa on artisteja ja dj:tä.
K: Miksi murrostorstai ja mikä on sen yhteys vappuun?
V: Kutsun mukaan nimi viittaa lamavuoden 1993 torstaihin 4.11, jolloin 20 000 työtöntä osoitti eduskuntatalon edessä mieltään toimeentulon puolesta. Vappu on perinteisesti ollut työväen juhla. 2000-luvulla Suomessa on vappuisin juhlinut uusi työväki EuroMayDay-nimen alla. Nyt näyttää siltä, että EMD on kuopattu. Tilalla on kolme mielenosoitusta, joiden on ilmeisesti tarkoitus liittyä lopuksi yhteen. Yhden jättimielenosoituksen korvaa mielenilmausten taktinen moninaisuus, mitä se sitten tarkoittaakaan.
K: Murrostorstai-manifesti vaikuttaa joidenkin mielestä taktikoivalta ja populistiselta. Kai joku on jo ehtinyt lytätä sen totaalisesti?
V: Kyllä. Ilkeää tekstiä aiheesta on syljetty esimerkiksi tässä blogissa. Ottamatta kantaa manifestin tai kritiikin sisältöön, ei ole varmaa, onko kyseinen kritiikki suunnattu enemmän itse murrostorstaita vaiko uudistunutta verkkolehti Megafonia vastaan.
K: Mistä löytää jotain fiilistelevää spekulaatiota näiden mielenosoitusten eroista ja yhtäläisyyksistä?
V: Tästä! Arvostellaanpa demokutsut.
Ensiksi Narinkkatorin Reclaim the City. Hmm… aika runollista, etten sanoisi. Onko joku päästänyt anarkistin koneen äärelle? Siihen viittaisi ensimmäisen lauseen pilkutus. Teksti on joka tapauksessa kirjoitettu ikkunan ääressä, niin monta kertaa siinä "avataan ikkuna", "otetaan askeleita" ja astutaan "mahdollisuuksien ikkunasta". Viittaako tämä Leibnizin ikkunattomiin monadeihin? Vai onko kyseessä alluusio iskulauseeseen "NEVER FORGET: A WINDOW OF OPPORTUNITY SOMETIMES INVOLVES A ROCK"? Mahdollisuuden ikkuna, definition: A short period of time during which an opportunity must be acted on or missed. Aivan… Spot on! Bonuksia molaarisista viittauksista "viherpestyyn fasismiin". Diippiä shittiä! Miinuksia tulee tekstin läskistä yleissävystä. Loppuhehkutus kuitenkin lämmittää:
Vallataan jokainen laman tyhjentämä tehdas ja aletaan tuottaa siinä jotain mitä me haluamme. Vallataan jokainen toimistotalo asunnoiksi työttömäksi jääville. Tartutaan tilaisuuteen ja luodaan kapitalismia omilla alueillamme uhkaava paikallinen liike. Liike joka kieltäytyy valtion tiukemmasta kontrollista, nousevasta rasismista ja lähtee rakentamaan asuinalueillemme vastavaltaa, joka lähtee vastahyökkäykseen pyrkimyksenämme pitää huoli että kun tämä lama on ohi, sen jälkeen emme ole enää kapitalismin rattaita, vaan omia elämiämme ja asuinalueitamme hallitsevia toimijoita.
Okei. Sitten Hakaniemen Toimeentulotukea, ei pankkitukea -demo. Kutsu on lyhyt, selkeä ja asiallinen. Ripaus populismia, joka on täyttä totta: "Ihmiset menettävät kotejaan samaan aikaan kuin pomoille maksetaan härskejä bonuksia meidän muiden elämän pilaamisesta. On aika muuttaa kehityksen suuntaa." Vaaditaan taattua toimeentuloa kaikille, palkankorotuksia, maksutonta joukkoliikennettä ja asumista perusoikeudeksi. Vasemmistonuoriystävällinen kutsu. Lopussa mainio slogan: "Lilius ja muut veivät rahamme, nyt on aika vaatia ne takaisin!"
Lopuksi Opiskelijatoiminnan valopäiden kutsu ("Kapitalismi ulos kampukselta"). Nämä jupithan lähtevät omille teilleen, mutta eivät vaikuta olevan ihan niin sienipäissä kuin RtC-kutsun kirjoittajat. Teksti alkaa opiskelijoiden ja akateemikkojen paskan tilanteen esittelystä, ohittaa yliopiston rakennemuutoksen mukavan lyhyesti, ei syytä kapitalisteja vaan "kapitalismin rakennetta" (selvää strukturalismia) ja käyttää loppukutsun opiskelijoiden yhdistämiseen muihin vähätuloisiin, kontrolloitaviin ja loisittaviin ryhmiin. Epäilyttävän mallikelpoista! Bonuksia ropisee ekologisesta kirjoittamisesta: yksi lause on kierrätetty suoraan Vallankumous-ylkkärin pääkirjoituksesta. Kutsu onnistuu kytkemään opiskelijat ja akateemiset pätkätyöläiset yhteiskunnallisiin kamppailuihin, mutta damn, miksi se ei esitä konkreettisia vaatimuksia?
Mihin jäi kaikista kutsuista PERUSTULO?
K: Mihin kolmesta kulkueesta kannattaa mennä?
V: No, Opiskelijatoiminnalla on Misf*tsin dj:t, Tuomas Toivonen sekä Mesak… Toisaalta vasemmistolla on yllätysesiintyjiä. Narinkkatorilta lähtevässä kulkueessa on räppiä. Valitse myrkkysi.
K: Mitä muualla Suomessa tapahtuu?
V: Tampereella järjestetään vappujuhla. Muualla luultavasti ryypätään, poltellaan ja naidaan. Kuten anonyymi kommentoi Takussa: taitaa vaan olla niin, että suurimmalle osalle suomalaisista vappu merkitsee alkavan kesän juhlaa ja yhtä ylimääräistä vapaapäivää juopottelua varten.
Kannattaa katsoa vaikak flickr.com haulla sana “euro mayday”.
Suomen EMD demokuvat ovat lähinnä kuvia marssivista poliisiriveistä. Muiden maiden vastaavat kuvat ovat hyvän näköisistä ihmisistä bilettämässä kaduilla. Tanssimista, musisointia, hauskanpitoa jne.
Mä en käsitä mikä ihme Suomen meininkejä vaivaa. Syy ei voi olla ulkopuolinen provokaatio pelkästään. Toivottavasti tänä vappuna saadaan enemän hyvää meininkiä, ja että ihmisillä on oikeasti hauskaa. Ainakaan mä en aijo ottaa, tai julkaista valokuvia poliisesita. Please, älkää muutkaan..
Comment by Ilkka — 24.04.2009, 23:45 @ 23:45
Totta, Suomessa mielenosoitukset on usein poliisien marsseja. Smash Asemkin oli poliisien performanssi.
Onhan se affirmatiivista olla ottamatta “vihollista” liikaa huomioon ja keskittyä sen sijaan hyvään meininkiin.
—
Suomen poliisin taktiikasta massatapahtumissa olisi helppo vetää jotain tällaista analyysia: kun poliisi marssii paikalle valtavalla ylivoimalla ja raskailla mellakkavarusteilla, tilanne voi näyttää jo aluksi siltä, että vastakkain ovat “turvallisuus” ja “vaara”. Tilanne saadaan näyttämään niin uhkaavalta, että sitä varten tarvitaan rajavartiosto, palokunta, jouha-joukot ja tarkka-ampuja. Alkuasetelmaan siis kirjoitetaan sopivat roolit kaikilla osapuolille, ja jos poliisilla käy tuuri, tapahtuma etenee tämän kieliopin mukaan. Mellakkapoliisit provosoivat esim. tönimällä huvikseen ja nappaamalla kulkueesta satunnaisen lipunkantajan, järjestysmiehen tai tanssijan. Jos provoaminen onnistuu ja tilanne kärjistyy, alkuasetelman vuoksi sivulliset – varsinkin mediat – voivat ikään kuin huokaista helpotuksesta: “Tässä on nyt sitä riehumista, alkuasetelma piti paikkaansa, huuh, tätä on helppo analysoida.” Näin repression päämäärä toteutuu, keskustelu tapahtumasta kääntyy sen sisällön sijaan sen muotoon ja “häiriköintiin”. Samalla sivuutetaan onnistuneesti kaupunkitilan politiikka ja latistetaan tapahtuma tekniseksi kysymykseksi kontrollista ja riehumisesta jne.
Comment by Klementiini — 25.04.2009, 00:06 @ 00:06
Parasta kutsuanalyysia mitä oon koskaan lukenut =D
Comment by Luther Blisset — 26.04.2009, 19:08 @ 19:08