Saksalaista talouszurnalismia

19.04.2009, 17:10

Taloussanomien paras toimittaja on Markku Saksa. Tarkistakaa vaikka tyypin uusin kirjoitus:

 

Vain 1920-luvulla rosvoparonien aikana rikkaiden ja köyhien ero tulonjaossa on ollut yhtä suuri Yhdysvalloissa kuin nyt. Ja kun verrataan maailman maita toisiinsa, vain Meksikossa ja Venäjällä talouden tulosten jakaminen on ollut viime vuosina yhtä epätasa-arvoista kuin Yhdysvalloissa.

Kummasta lähteestä nämä väitteet mahtavat olla peräisin, G20-kokousta Lontoossa vastustaneiden nuorten lentolehtisistä vaan kapitalismia lähes 170 vuotta puolustaneesta The Economist -lehdestä?

Oikea vastaus on The Economistin numero 11. huhtikuuta 2009!

Suomalaiset talousänkyrät lukevat mielellään sellaista tekstiä, jossa todetaan, että vaikka rahoitusteollisuudella on ollut pikku vaikeuksia, amerikkalainen kapitalismi voi edelleen hienosti ja on esimerkkinä Suomelle ja muille länsimaille. Änkyröille talouskriisin voittaminen tarkoittaa sitä, että kun vanha meininki palaa, kaikki on taas hyvin.

[…]

Vuosien 1996–2005 aikana tapahtunut "tuottavuusihme" oli tulonsiirtoa rikkaille. Raha, joka siinä liikkui, oli velkarahaa ja sen maksumieheksi joutuivat veronmaksajat.

Lisää huonoa journalismia

 

Välillä tekee hyvää lukea "klassisempaa" "vasemmistolaista" zurnalismia kaiken "tietokapitalismianalyysin" keskellä. Numeroita ja lyhyitä lauseita. Parrakas vanha mies. Nautintoa. Seuraavat Saksan tekstit vaikuttavat myös ajankohtaisilta:

 

Angloamerikkalaisen kapitalismin lyhyt historia

Obamamania menee mönkään?

(vrt. Naomi Klein: A Lexicon of Disappointment)

Minä vasemmistolainen