Kaupunki on skitso
Helsingin kaupunki satsaa vähän alle miljoona euroa vuodessa nollatoleranssilinjalla toimivaan Stop töhryille -kampanjaan. Samaan aikaan kaupungin suuremmat päättäjät tavoittelevat (houkutellakseen talouskasvua) Richard Floridankin esittelemiä menestyksen elementtejä tai "kolmea T:tä". Ensimmäinen on teknologia ja toinen "talentti". Viimeinen T sattuu olemaan toleranssi.
Now ain’t that interesting?
Tämä on kaupunkipolitiikan perusristiriita. Kaupunki tarvitsee ihmisiä, jotka tekevät kaupungista elävän. Pelkkä elämä ei kuitenkaan riitä: ihmisten on tehtävä kaupungista myös sopivan boheemi, "pittoreski", eloisa, rosoinen, koristeellinen ja yllätyksellinen, jotta se kiinnostaisi turisteja ja olisi myös "luova innovaatioympäristö".
Jos kaupungissa pyörivä pääoma sitten löytää erityisen boheemin ja pittoreskin alueen - vaikka Kallion, Punavuoren, kohta ehkä Vallilan - se siivoa ja tappaa sen. Alue puhdistetaan turhan hankalista elementeistä, jotka saattaisivat haitata sen kaupallista käyttöä tai antaa väärän kuvan "globaaliksi" tahtovasta kaupungista.
Stop töhryille on yksi esimerkki tällaisesta sterilisaatiotoiminnasta, joka liittyy laajempaan alempia luokkia riistävään kaupunkidynamiikkaan.
Puhdistamisen jälkeen alue muuttuu useilta osin kalliimmaksi, kontrolloidummaksi ja tylsemmäksi. Samalla kulttuuri, joka alun perin teki alueesta "boheemin", joutuu siirtymään muualle. Epäilemättä pääoma tulee jälleen perässä etsiessään uusia alueita siivottavaksi ja riistettäväksi.
Siis: kaupungista yritetään tehdä houkutteleva siivoamalla ja suodattamalla se juuri niistä elementeistä, joiden takia se houkuttelee ihmisiä. (Tai ainakin turisteja ja "luovaa luokkaa".)
Kaupunki vaatii elävää kulttuuria. Kun ihmiset sitten todella yrittävät tehdä kulttuuria omaehtoisesti, kaupunki tuhoaa teokset, kiinniottaa ihmiset, mahdollisesti pahoinpitelee heitä ja sysää sitten osan velkavankeuteen.
Kaupungilla on näin tapana unohtaa, että kaupunki ilman ihmisiä ei ole mikään kaupunki ja että pelkät rakennukset ja kadut ihmisineen eivät houkuttele sijoittajia, osaajia ja turisteja - puhumattakaan asukkaiden elämän laadusta.
Kiasmalla järjestetään Stop töhryille 10 v. -vastatapahtuma Töhryfest 16.9
Graffiteista 8 kk ehdotonta Tampereella
Megafoni: Ihminen on kaupunkilainen
Megafoni: Nollatolen kuolinkamppailu
Tapio Laakso: Mikä stop töhryt -kampanjassa mättää?
Edit: lisää linkkejä.
Jehki Härkönen: Stop graffitifanaatikoille
Tapio Laakso: Mikä stop töhryissä mättää? Osa 2
Tapio Laakso: Muraaleja kaupungin kaduille?
tätä kuvailemaasi prosessia kutsutaan yhdellä sanalla gentrifikaatioksi.
Comment by Antiautoritääri — 10.09.2008, 00:52 @ 00:52