Tammikuun trendejä

24.01.2009, 18:25

Vuosi sitten huomio kiinnittyi enemmän pessimistisiin tammikuun uutisiin. Nyt maassa, merellä ja ilmassa on enemmän tekemisen meininkiä.

 

Yliopiston yleiskokous. Jos olet Helsingissä torstaina ja välität vapaan tutkimuksen tulevaisuudesta, tule Porthanian ykkössaliin klo 13. Lisätietoja: Opiskelijatoiminta | Facebook | Ylioppilaslehti. Luepa myös seuraavat:

Jussi Vähämäki: Kulttuuri, sivistys ja autonomia uudessa kapitalismissa

Martina Reuter: Autonomia ja yliopiston perustehtävä

 

Gazan sota tuotteena. Aikaisemmin kehittelin ajatusta "vasemmistolaisen analyysin" muodosta (tässä ja tässä). Periaate on hyvin yksinkertainen: havaitsemme tuotteen ja kysymme, mikä on sen tuotantoprosessi. Leipäpussi kaupassa ei kerro, kenen pellossa sen jyvät on kasvatettu ja miten. Analyysin tehtävänä on selvittää leivän tuotantoprosessi sekä tämän virtaavan prosessin muodostuminen jähmettyneeksi tuotteeksi, joka jaellaan, markkinoidaan ja kulutetaan.

Gaza on leipääkin helpompi esimerkki analyysista. Oikeistolaiset keskittyvät vain tuotteeseen eli nykytilanteeseen: Hamas ja Israel ampuvat toisiaan, ja molemmat surmaavat siviilejä. Vasemmistolaiset analysoivat nykytilanteen tuotantoprosessia: juutalaisten valtio synnytettiin väkivaltaisesti kansainvälisessä paniikissa, Israel pakkosiirsi satoja tuhansia palestiinalaisia vuonna 1948 ja on miehittänyt heidän maitaan siitä lähtien.

Ero on suoraan luettavissa Naomi Kleinin ja Robert Pollinin kirjeenvaihdosta. Lähiblogeista esimerkiksi Jage on kirjoittanut Palestiinasta mielenkiintoisesti.

 

Sompasaari. Helsingin Kalasatamassa aukeaa ilmeisesti kuukauden päästä uusi autonominen sosiaalikeskus. Ennen virallisia avajaisia paikalle voi sniikata huomenna katsomaan Ungdomshuset-dokkarin ja viikon päästä Venäjä maan alla -iltamaan.

 

Linkkiblogit. Toisin kuin joku aika sitten väitettiin, ne eivät suinkaan kuole. Niihin jää koukkuun ja kaikki koneaika menee uutisia, artikkeleita ja postauksia lukiessa. Esimerkiksi:

Blogilöydöistä mainitsen vielä filosofi Graham Harmanin kirjoittaman Object-Oriented Philosophyn. Blogi aloitti pari viikkoa sitten, ja sitä on jo irvailtu parhaimmaksi asiaksi mitä blogosfäärille on tapahtunut sitten html:n. Graham on kirjoittanut satoja postauksia muun muassa akateemisesta elämästä Egyptissä, Heideggerin työkaluanalyysista, Kantista, korrelationismista ja spekulatiivisesta realismista. Erityisen hyvänmakuista on blogin ADVICE-kategorian sisältö.

 

Ylioppilaslehti. Mitä tapahtui? Marraskuussa nälvittiin julkaisun nostalgista 68-pokkurointia. Tämän vuoden ensimmäinen numero on jo melkoinen hedelmäkori: yliopiston tarkastelua luokkanäkökulmasta, uuden yliopistolain kritiikkiä, Amélie Nothombin haastattelu ja vielä Sofi Oksasen vastenmielistä nationalismia ruotiva kolumni. Edistystä!

 

RSS-lukijoille vielä: blogin vasemmassa sivupalkissa on silloin tällöin päivittyviä taiteita & kirjeitä.