Filosofia on vallasta syösty styranki
Nanowrimo-kioskiromaani Nälkäiset friikit ja aivopoliisit: editoimaton random-katkelma kolmannesta luvusta, jonka nimi on "Kuka pelkää aivopoliisia"
"Mistä me tässä oikeastaan puhutaan", Mirva sanoi.
"Filosofiasta", Lukas sanoi ja hymyili taas. "Filosofia on entinen kuningas, joka menetti kruununsa tieteelle ja pääomalle. Se on vallasta syösty styranki, joka harhailee kakstuhattaluvun mediamaailman sotkuissa. Sillä on puhkotut silmät, joilla se mulkoilee konsulteiksi ja mediafilosofeiksi siirtyneitä luopioita, jotka oli ennen sen palvelijoita."
"Keneltä sä ton pöllit", Emil sanoi.
"Sulta."
Lukas tuijotti Emiliä.
"Sä olet nykyajan filosofi. Kuka tahansa on nykyään filosofi ja voi sanoa tuollaista. Sillä ei ole mitään väliä. Nykyajan filosofia on viestintää ja luovuutta ja luovaa viestintää ja kuka tahansa osaa käyttää sitä markkinoinnin tarpeeseen."
Emilin suu puristui vaakasuoraksi viivaksi.
"Jos mä olen nykyajan filosofi, niin sitten sä olet nykyajan sosiologi. Sä olet itse kyyninen mainosmies joka nauttii vain siitä mikä on suoraan sun naaman edessä ja luulee olevansa trendikkään yhteiskuntakriittinen mutta päätyy ironisella pelillään vaan tuottamaan läskiä pukumiesten lompakoihin”, Emil sanoi. ”Puhumattakaan tietysti sun porvarillisen boheemista elämäntavasta, jota sä et ole edes itse valinnut vaan joka sulle tipahti tarjottimella kun Loviisa jätti sut."
"Mäkö olen ironinen? Siis mä? Mä kun luulin olevani jotenkin psykoottisen vilpitön."
"Voi pojat, pojat", Mirva sanoi ja haukotteli.
"Sosiologi sentään tajuaa mitä sen naaman edessä on, toisin kuin filosofi, joka on liian kiireinen miettiessään merkityksen merkityksen merkitystä", Lukas sanoi.
"Sosiologi ei tajuaisi edes sitä", Emil sanoi.
"Helvetin viisvuotiaat ääliöt", Mirva sanoi.
"Kuka soittaa tällaseen aikaan", Lukas huusi ja kaivoi luurin taskustaan. "Se on Jesse. Mä häivyn ulos puhumaan niin ehkä tää sisäpuolen ilmasto jäähtyy vähän sillä aikaa."
Lukasin häivyttyä Emil tuijotti pöytää.
"Mirva. Sano nyt edes sä, että filosofialla on jotain merkitystä. Ja että sillä voi olla merkitystä vielä politiikassa. Sulla ainakin oli vielä intohimoa joskus. Ainakin ennen kuin sä vaihdoit sun pääainetta."
"Niin", Mirva aloitti, "mitä pidemmän aikaa mä vietän näiden filosofian opiskelijoiden kanssa, sitä enemmän musta tuntuu että iso osa niistä on itsekeskeisiä pikkupoikia joille miehuudesta ja lihansyönnistä on jonkun trauman takia tullut helvetillinen pakkomielle. Ja filosofit, musta tuntuu että suurin osa filosofeista on niin naiiveja, ne ei tee mitään eikä ne edes ymmärrä mitä muut tekee. Ne keskittyy laskelmoimaan ja moralisoimaan virtuaalisissa sfääreissä joilla ei ole mitään tekemistä tämän kanssa."
Mirva koputti pöytää.
"Aika karua kieltä. Mutta ethän sä tietenkään voi sanoa mitään, mikä suututtaisi Lukasin", Emil sanoi.
Mirva vilkaisi Emiliä.
"Kuinka typeräksi sä mua luulet? Kuinka seksistinen sun ajatusmaailmas taas olikaan?"
Emil puisteli päätään hitaasti.
"Ehkä mä lähden tästä kotiin tekemään logiikan läksyjä", se sanoi ja alkoi pukeutua suureen mustaan takkiinsa, jonka se sitoi vyöllä niin että vartalo näytti hyvin naismaiselta.
"Mun mielestä sun kannattais ottaa vähän etäisyyttä filosofiaan ja nähdä että se ei ole kaikki. Ja että politiikkaa on myös yliopiston sisällä", Mirva sanoi.
Emil nyökkäsi, heilautti kättään ja käveli ulos etukenossa sellaista vauhtia että kaatoi Lukasin joka oli tulossa takaisin pöytään.
"Mihin matka", Lukas kysyi lattialta.
"Kotiin", Emil sanoi.
"Ole sä iloinen kun sulla vielä on koti. Enkä mä viittaa tällä kertaa itseeni. Jesse soitti just että Kuritusta ollaan häätämässä. Siellä on paikalla helikopteri ja miljoona poliisipartiota ja varmaan Urho Kekkonen."
Emil vilkaisi Mirvaa ja kääntyi takaisin Lukasiin.
"Pitäiskö ehkä vaikka niinkun mennä sinne tueksi", se sanoi ja katseli, kun Lukas nousi ylös lattialta.
Nanowrimon tilanne tässä vaiheessa on 23 289 sanaa eli noin 95 liuskaa - pitäisi kuitenkin olla jo 30 000 sanaa. Katsotaan onnistuuko kiinni ottaminen, jos laaduntarkkailusta poistetaan loputkin.