Huumeet ja luokkataistelu
Sukupuolesta ja luokasta puhutaan nyt paljon. Sen sijaan "huumeet ja luokkataistelu" on harvinaisempi aihe. Kuitenkin kemikaalit ovat poliittisia ja niitä on käytetty yhteiskuntaluokkien välisessä kamppailussa sekä hyökkäys- että puolustusvälineinä.
Luokkasidonnaiset päihteet tukevat niihin liittyviä alakulttuureja ja käytäntöjä ja antavat materiaalia yhteisöjä vahvistavien rituaalien luomiseen (puolustus). Tämä antaa toisille luokille mahdollisuuden hallita kyseisiä käytäntöjä ja väestöryhmiä sekä hajottaa yhteisöjä päihdepolitiikan avulla (hyökkäys).
Erityisesti huumaavien aineiden nauttimiseen puututaan moraalisaarnoilla, laeilla ja väkivallalla, jos aineita nauttivat "vaaralliset" tai "epämääräiset" ihmiset, kuten siirtolaiset, alakulttuureihin lukeutuvat ihmiset, aktivistit tai entisen työväenluokan jäsenet. Niinpä esimerkiksi 1800-luvun Englannissa köyhien työläisten suosima gini oli eräässä vaiheessa kielletty samalla, kun porvarit nautiskelivat viskistä.
William Hogarth: The Gine Lane - Gini turmelee moraalin, viski ei
Länsimaiden pitkä ja työläs sota kannabista vastaan alkoi varsinaisesti Yhdysvalloissa 1900-luvun alussa. Meksikon vallankumouksen jälkeen USA:han muutti paljon siirtolaisia, ja meksikolaiset työläiset toivat mukanaan kulttuurin, johon liittyi marihuanan "virkistyskäyttö". Sitä ennen hamppua oli käytetty maassa lähinnä tekstiiliteollisuuden materiaalina ja lääkeaineena. Vasta vieraiden siirtolaisten tuoma hamppukulttuuri sai viranomaiset pelkäämään kasvia ja vähitellen kriminalisoimaan sen.
Esimerkeistä voisi kirjoittaa väitöskirjan: LSD ja 1960-luvun vastakulttuuri. Kannabis ja underground-skene Suomessa. Ekstaasi ja konemuusikot. Tupakka ja alemmat sosiaaliryhmät EU:ssa…
Luokkataistelun historian valossa huumeväittelyissä esiin vyörytettävät eipäs-juupas-tutkimukset alkavat vaikuttaa jotenkin toissijaiselta ja masinoitavalta kuonalta. Jos diskurssi tarvitsee tutkimustuloksia, niin diskurssi tuottaa tutkimustuloksia. Kannabista vastustettiin aluksi väittämällä, että aine tekee "hulluksi". Hieman myöhemmin viranomaiset esittivätkin, että oli aine itse miten vaaraton tahansa, se johtaa kovempiin huumeisiin ("porttiteoria"). 1950-luvulla taktiikkaa muutettiin jälleen: kannabis olikin nyt kommunistien maahantuomaa myrkkyä. (Ks. Chomsky on Marijuana.) Kaiken tämän piti perustua tutkimukseen…
Joten muista, että seuraavan kerran kun vedät hatsia ja slurkit tulevat: sinua vainotaan enemmän luokkapolitiikan kuin terveystieteen nimissä.
Edit: juttu jatkuu Olemisen porteilla.
Sattui tällainen uusi tutkimus silmään:
Comment by Klementiini — 01.07.2008, 20:06 @ 20:06
Mietojen huumeiden laillisuuden puolesta puhuja!
Comment by Joachim Flittner — 14.10.2008, 08:17 @ 08:17