Comments on: Nautintoa, ei moralismia http://vallankumous.blogsome.com/2010/02/19/nautintoa-ei-moralismia/ Vallankumouksellisia hedelmiä puutarhasta ja katujen varsilta Sun, 19 May 2013 19:03:54 +0000 http://wordpress.org/?v=1.5.1-alpha by: Hemi http://vallankumous.blogsome.com/2010/02/19/nautintoa-ei-moralismia/#comment-669 Sun, 21 Feb 2010 23:12:40 +0000 http://vallankumous.blogsome.com/2010/02/19/nautintoa-ei-moralismia/#comment-669 Joo... toi kuvasto on veganismin suhteen tosiaan jännittävästi rakennettu. Se on varmaan hyvä vastareaktio "puutostauti" mielikuviin mitä ihmisillä on. Toisaalta kuva on konsumeristinen ja lopulta aika konformistinen. "valitse vege" kampanijan sivuilla oli aika pitkään - anorektisen oloinen tyyppi - jonka ruokakärry - oli kukkuroillaan rehuja... toisekseen kuvasto on ehkä ylirakennettua. Pitäis tehdä tolle jotain... ehkä eläinkommons vois ruveta uusasketistiseksi. Mitä noihin haluihin tulee, niin tottakai ylhäältäpäin annettu propaganda on freiren sanoin vain saman sortajan aseman ottamista, ja sorretun alistuneen mielen käyttämistä sen sijaan että herättäisi tiedostamaan itsensä ja voimaantumaan. Joo… toi kuvasto on veganismin suhteen tosiaan jännittävästi rakennettu. Se on varmaan hyvä vastareaktio “puutostauti” mielikuviin mitä ihmisillä on. Toisaalta kuva on konsumeristinen ja lopulta aika konformistinen. “valitse vege” kampanijan sivuilla oli aika pitkään - anorektisen oloinen tyyppi - jonka ruokakärry - oli kukkuroillaan rehuja… toisekseen kuvasto on ehkä ylirakennettua. Pitäis tehdä tolle jotain… ehkä eläinkommons vois ruveta uusasketistiseksi.

Mitä noihin haluihin tulee, niin tottakai ylhäältäpäin annettu propaganda on freiren sanoin vain saman sortajan aseman ottamista, ja sorretun alistuneen mielen käyttämistä sen sijaan että herättäisi tiedostamaan itsensä ja voimaantumaan.

]]>
by: Klementiini http://vallankumous.blogsome.com/2010/02/19/nautintoa-ei-moralismia/#comment-659 Fri, 19 Feb 2010 02:16:19 +0000 http://vallankumous.blogsome.com/2010/02/19/nautintoa-ei-moralismia/#comment-659 Lisään vielä, että kasvissyönnin ja eläinten oikeuksien suhteen liikkeiden aikaansaamat voitot alkavat olla jo jonkinlaisia - ja liikkeet itse positiivisia. Entistä enemmän kasvissyönnistä puhuttaessa tulee mieleen hedonistisia kuvia, tutut mässäilevät hyvällä vegaaniruualla jne. ja nämä jutut asettuvat tehotuotantotilojen helvetillisiä kärsimyskuvia vastaan. Lisään vielä, että kasvissyönnin ja eläinten oikeuksien suhteen liikkeiden aikaansaamat voitot alkavat olla jo jonkinlaisia - ja liikkeet itse positiivisia. Entistä enemmän kasvissyönnistä puhuttaessa tulee mieleen hedonistisia kuvia, tutut mässäilevät hyvällä vegaaniruualla jne. ja nämä jutut asettuvat tehotuotantotilojen helvetillisiä kärsimyskuvia vastaan.

]]>
by: Klementiini http://vallankumous.blogsome.com/2010/02/19/nautintoa-ei-moralismia/#comment-658 Fri, 19 Feb 2010 02:14:26 +0000 http://vallankumous.blogsome.com/2010/02/19/nautintoa-ei-moralismia/#comment-658 <blockquote>vaaditaan myös oikeasti uudenlaisten elämänmuotojen luomista, jotka ovat radikaalissa vasta-asetelmassa vallitseviin, mutta silti ottavat niistä materiaalinsa uuden kehittelemiselle. Tavallaan tässä mielessä ois edelleen opittavaa 60-luvun vastakulttuurin kokonaisvaltaisuudesta ja “arjen vallankumouksesta”.</blockquote> Niinpä. Radikaalin politiikan ongelmana tuntuu olevan loputon edestakaisin soutaminen: 60-luvulla elämänmuotojen kokeilua ja välitöntä kapinointia, 70-luvulla rakenteellista kapitalismin analyysia ja puoluemarxismia, 80-luvulla taas suoraa toimintaa, talonvaltauksia ja vihreiden luominen, mikä prosessi kylläkin jatkui 90-luvun anarkoliikehdintänä, hippeilynä ja "elämäntyylipoliitikkana" sekä 2000-luvun globalisaatioliikkeissä, ja nyt monet tahot ainakin Suomessa (Mega, Vanu, useat helsinkiläiset aktivistit, monet verkkolehdet) ovat palanneet rakenteellisempaan analyysiin ja halveksuvat elämänpolitiikkaa. Kohta se taas tulee takaisin ja rakenteet unohdetaan kokonaan... Jälkikäteen mietittynä globalisaatiokriittinen liike 1999-2003 osasi ehkä parhaiten yhdistää rakenteellisen analyysin, suoran toiminan ja uusien elämänmuotojen kokeilun. Haastattelin viime kuussa erästä Megafonin kaaderia. Heti haastattelun alkuun tuli sitaatti joka tiivistää jutun juonen aika tehokkaasti: <blockquote>Mitä taas tulee nykytilanteeseen, on mielestäni olemassa vaara, että nosteessa oleva rakenteellnen lähestymistapa tuottaa loppupeleissä vain muutaman puoluepoliittisen opportunistin. Tämä on kolikon kääntöpuoli sille, että dissataan elämäntavan muutoksia "niin ysärinä". Mieluummin "sekä että", mutta mieluusti ilman sitä moraalista paatosta ja poliittista korrektiutta, joka sävytti ysäriaktivismia. Vaihtoehtoisesta kuluttamisesta soisi siirryttävän vaihtoehtoiseen tuotantoon.</blockquote>

vaaditaan myös oikeasti uudenlaisten elämänmuotojen luomista, jotka ovat radikaalissa vasta-asetelmassa vallitseviin, mutta silti ottavat niistä materiaalinsa uuden kehittelemiselle. Tavallaan tässä mielessä ois edelleen opittavaa 60-luvun vastakulttuurin kokonaisvaltaisuudesta ja “arjen vallankumouksesta”.

Niinpä. Radikaalin politiikan ongelmana tuntuu olevan loputon edestakaisin soutaminen: 60-luvulla elämänmuotojen kokeilua ja välitöntä kapinointia, 70-luvulla rakenteellista kapitalismin analyysia ja puoluemarxismia, 80-luvulla taas suoraa toimintaa, talonvaltauksia ja vihreiden luominen, mikä prosessi kylläkin jatkui 90-luvun anarkoliikehdintänä, hippeilynä ja “elämäntyylipoliitikkana” sekä 2000-luvun globalisaatioliikkeissä, ja nyt monet tahot ainakin Suomessa (Mega, Vanu, useat helsinkiläiset aktivistit, monet verkkolehdet) ovat palanneet rakenteellisempaan analyysiin ja halveksuvat elämänpolitiikkaa. Kohta se taas tulee takaisin ja rakenteet unohdetaan kokonaan…

Jälkikäteen mietittynä globalisaatiokriittinen liike 1999-2003 osasi ehkä parhaiten yhdistää rakenteellisen analyysin, suoran toiminan ja uusien elämänmuotojen kokeilun.

Haastattelin viime kuussa erästä Megafonin kaaderia. Heti haastattelun alkuun tuli sitaatti joka tiivistää jutun juonen aika tehokkaasti:

Mitä taas tulee nykytilanteeseen, on mielestäni olemassa vaara, että
nosteessa oleva rakenteellnen lähestymistapa tuottaa loppupeleissä
vain muutaman puoluepoliittisen opportunistin. Tämä on kolikon
kääntöpuoli sille, että dissataan elämäntavan muutoksia “niin
ysärinä”. Mieluummin “sekä että”, mutta mieluusti ilman sitä
moraalista paatosta ja poliittista korrektiutta, joka sävytti
ysäriaktivismia. Vaihtoehtoisesta kuluttamisesta soisi siirryttävän
vaihtoehtoiseen tuotantoon.

]]>
by: Mika http://vallankumous.blogsome.com/2010/02/19/nautintoa-ei-moralismia/#comment-657 Fri, 19 Feb 2010 00:42:19 +0000 http://vallankumous.blogsome.com/2010/02/19/nautintoa-ei-moralismia/#comment-657 Hou, naulan kantaan! Tuo lopussa esittämäsi kuva kapitalismin ja toisaalta vasemmiston esittämästä vapauden ja nautinnon kuvasta tiivistää mun mielestä koko ongelman. Ja tää osoittaa tietä sille ettei kapitalismin houkutuksia ja kusetuksia voida voittaa pelkällä älyllisellä argumentoinnilla (tai edes nykykapitalismille luonteenomaisten yhteiskunnallisten ja taloudellisten instituutioiden kumoamisella), vaan vaaditaan myös oikeasti uudenlaisten elämänmuotojen luomista, jotka ovat radikaalissa vasta-asetelmassa vallitseviin, mutta silti ottavat niistä materiaalinsa uuden kehittelemiselle. Tavallaan tässä mielessä ois edelleen opittavaa 60-luvun vastakulttuurin kokonaisvaltaisuudesta ja "arjen vallankumouksesta". Hou, naulan kantaan! Tuo lopussa esittämäsi kuva kapitalismin ja toisaalta vasemmiston esittämästä vapauden ja nautinnon kuvasta tiivistää mun mielestä koko ongelman. Ja tää osoittaa tietä sille ettei kapitalismin houkutuksia ja kusetuksia voida voittaa pelkällä älyllisellä argumentoinnilla (tai edes nykykapitalismille luonteenomaisten yhteiskunnallisten ja taloudellisten instituutioiden kumoamisella), vaan vaaditaan myös oikeasti uudenlaisten elämänmuotojen luomista, jotka ovat radikaalissa vasta-asetelmassa vallitseviin, mutta silti ottavat niistä materiaalinsa uuden kehittelemiselle. Tavallaan tässä mielessä ois edelleen opittavaa 60-luvun vastakulttuurin kokonaisvaltaisuudesta ja “arjen vallankumouksesta”.

]]>