Comments on: Suuri kertomus 1990-2010 http://vallankumous.blogsome.com/2010/01/03/suuri-kertomus-1990-2010/ Vallankumouksellisia hedelmiä puutarhasta ja katujen varsilta Sun, 19 May 2013 18:54:01 +0000 http://wordpress.org/?v=1.5.1-alpha by: kissakala http://vallankumous.blogsome.com/2010/01/03/suuri-kertomus-1990-2010/#comment-732 Tue, 09 Mar 2010 19:02:28 +0000 http://vallankumous.blogsome.com/2010/01/03/suuri-kertomus-1990-2010/#comment-732 Hyvää maaliskuun päivää! Tää teksti on nyt lojunnut täällä jonkun aikaa ja "keskustelu" on siirtynyt toivottavasti olennaisempiin kysymyksiin. Historiankirjoitus (niinkin pienen ja rajatun sosiaalisen kontekstin kuin suomen aktivitsipiirien), ja siitä oppiminen/keskusteleminen, ei kuitenkaan vanhene muutamassa kuukaudessa, joten tässä muutama laina-ajatus jota muistella ensi kerralla kun historia toistaa itseään: "Aktivistit mobilisoivat itsensä katastrofia vastaan. Mutta vain jatkaakseen sitä. Heidän hätiköintinsä kuluttaa sen pienen maailman mikä on jäljellä. Aktivistin vastaus kiireellisyyteen pysyy kiireellisyyden järjestelmän sisällä, ilman toivoakaan päästä siitä ulos tai häiritä sitä. Aktivisti haluaa olla kaikkialla. Hän menee kaikkialle minne koneen hajoamisen rytmi hänet vie. Kaikkialle hän tuo mukanaan käytännöllisen kekseliäisyytensä, katastrofin vastustuksensa juhlaisan energian. Aktivisti mobilisoi varmuudella. Mutta hän ei koskaan anna itselleen keinoja ymmärtää kuinka se tulisi tehdä. Kuinka estää konkreettisesti autiomaan eteneminen, jotta voitaisiin perustaa asuinkelpoisia maailmoja tässä ja nyt." "Aktivistit itse tuntevat tämän epäjohdonmukaisuuden. Ja siksi he aika ajoin kääntyvät vanhimpiensa, <a href="http://libcom.org/library/militancy-ojtr" rel="nofollow">militanttien</a>, puoleen. He lainaavat niiden tavat, taistelun alueet, iskulauseet. Vasemmistolaisessa militanttiudessa heihin vetoaa johdonmukaisuus, rakenne; se täsmällisyys, joka heiltä puuttuu. Tämä mahdollistaa sen, että aktivistit voivat turvautua iskulauseisiin ja vaatimuksiin - "kansalaisuus kaikille", "ihmisten vapaa liikkuminen", "taattu toimeentulo", "ilmainen joukkoliikenne". Vaatimusten ongelma on siinä, että muotoillessaan tarpeet tavoilla jotka valta pystyy kuulemaan, ne eivät sano mitään niistä tarpeista, ja siitä mitä todellisia muutoksia maailmassa vaaditaan niitä varten. Näin ollen ilmaisen joukkoliikenteen vaatiminen ei sano mitään tarpeestamme matkustaa, sen sijaan että meitä liikuteltaisiin joukoittain, tarpeestamme hitauteen." <a href="http://takku.net/article.php/20090409201507573" rel="nofollow">Kutsu</a> Hyvää maaliskuun päivää!
Tää teksti on nyt lojunnut täällä jonkun aikaa ja “keskustelu” on siirtynyt toivottavasti olennaisempiin kysymyksiin. Historiankirjoitus (niinkin pienen ja rajatun sosiaalisen kontekstin kuin suomen aktivitsipiirien), ja siitä oppiminen/keskusteleminen, ei kuitenkaan vanhene muutamassa kuukaudessa, joten tässä muutama laina-ajatus jota muistella ensi kerralla kun historia toistaa itseään:

“Aktivistit mobilisoivat itsensä katastrofia vastaan. Mutta vain jatkaakseen sitä. Heidän hätiköintinsä kuluttaa sen pienen maailman mikä on jäljellä. Aktivistin vastaus kiireellisyyteen pysyy kiireellisyyden järjestelmän sisällä, ilman toivoakaan päästä siitä ulos tai häiritä sitä. Aktivisti haluaa olla kaikkialla. Hän menee kaikkialle minne koneen hajoamisen rytmi hänet vie. Kaikkialle hän tuo mukanaan käytännöllisen kekseliäisyytensä, katastrofin vastustuksensa juhlaisan energian. Aktivisti mobilisoi varmuudella. Mutta hän ei koskaan anna itselleen keinoja ymmärtää kuinka se tulisi tehdä. Kuinka estää konkreettisesti autiomaan eteneminen, jotta voitaisiin perustaa asuinkelpoisia maailmoja tässä ja nyt.”
“Aktivistit itse tuntevat tämän epäjohdonmukaisuuden. Ja siksi he aika ajoin kääntyvät vanhimpiensa, militanttien, puoleen. He lainaavat niiden tavat, taistelun alueet, iskulauseet. Vasemmistolaisessa militanttiudessa heihin vetoaa johdonmukaisuus, rakenne; se täsmällisyys, joka heiltä puuttuu. Tämä mahdollistaa sen, että aktivistit voivat turvautua iskulauseisiin ja vaatimuksiin - “kansalaisuus kaikille”, “ihmisten vapaa liikkuminen”, “taattu toimeentulo”, “ilmainen joukkoliikenne”.
Vaatimusten ongelma on siinä, että muotoillessaan tarpeet tavoilla jotka valta pystyy kuulemaan, ne eivät sano mitään niistä tarpeista, ja siitä mitä todellisia muutoksia maailmassa vaaditaan niitä varten. Näin ollen ilmaisen joukkoliikenteen vaatiminen ei sano mitään tarpeestamme matkustaa, sen sijaan että meitä liikuteltaisiin joukoittain, tarpeestamme hitauteen.”
Kutsu

]]>
by: Miika http://vallankumous.blogsome.com/2010/01/03/suuri-kertomus-1990-2010/#comment-599 Sun, 17 Jan 2010 00:27:45 +0000 http://vallankumous.blogsome.com/2010/01/03/suuri-kertomus-1990-2010/#comment-599 "Taistelu leivästä" eli "Leivän valloitus" on muuten <a href="http://sosialismi.net/blog/2010/01/16/pjotr-kropotkin-leivan-valloitus/" rel="nofollow">täällä</a>. Proletariaatin diktatuurin "valtio" eli aseistettu työväenluokka pohjasi toki neuvostoihin (Pariisissa ja Venäjällä jne., Suomessa eri juttu), ei siinä tarkoitus (asiat eivät tietty menneet niin kuin "oli tarkoitus") ole ollut käyttää olemassaolevaa valtiota, vaan se oli "murskattava", mitä ikinä se sitten piti sisällään (luusisin että instituutioiden hävittämistä, entisten vallanpitäjien kokoontumisen estämistä). Proletariaatin diktatuuri eli sosialismi tarkoittaa siirtymistä luokkayhteiskunnasta luokattomaan -- eihän siihen voi hypätä tuosta vaan, ajatellen että koko maailman pitäisi muuttua ennen kuin se olisi mahdollista...? JA jos jollain maapallon aluella päätettäisiin että perkele, nyt me siirrytäänkin suoraan kommunismiin, niin vaikka kaikki alueen ihmiset olisivat täysillä hommassa mukana niin kai siihen jotkin ulkopuoliset _valtiot_ tulisivat sekaantumaan? JA tuskin kaikki ihmiset yhtäaikaa päättäisivät että "kyllä tämä nyt on se mun juttuni", vaan _ainakin_ kapitalistit luultavimmin vähän pistäisivät vastaan...? Silloin tarvitaan jonkinlaisia yhtenäisiä käytäntöjä (ei kai ole hyvä jos esim. ammuskellaan ilman oikeudenkäyntejä) eli LAKEJA ym, joiden takaajaksi piru vieköön tarvitaan joitain instituutioita (jotka tietenkin alistavat näitä uuden järjestyksen vastustajia)? "Niin kauan kun on valtio, ei voi olla vapautta." (Lenin, allekirjoittajaksi voitaisiin varmasti merkitä myös Marx, Bakunin ja Kropotkin.) Olen myös sitä mieltä että sekä marxilaisessa että anarkistisessa perinteessä on hyödyllistä tavaraa. “Taistelu leivästä” eli “Leivän valloitus” on muuten täällä.

Proletariaatin diktatuurin “valtio” eli aseistettu työväenluokka pohjasi toki neuvostoihin (Pariisissa ja Venäjällä jne., Suomessa eri juttu), ei siinä tarkoitus (asiat eivät tietty menneet niin kuin “oli tarkoitus”) ole ollut käyttää olemassaolevaa valtiota, vaan se oli “murskattava”, mitä ikinä se sitten piti sisällään (luusisin että instituutioiden hävittämistä, entisten vallanpitäjien kokoontumisen estämistä).
Proletariaatin diktatuuri eli sosialismi tarkoittaa siirtymistä luokkayhteiskunnasta luokattomaan — eihän siihen voi hypätä tuosta vaan, ajatellen että koko maailman pitäisi muuttua ennen kuin se olisi mahdollista…?

JA jos jollain maapallon aluella päätettäisiin että perkele, nyt me siirrytäänkin suoraan kommunismiin, niin vaikka kaikki alueen ihmiset olisivat täysillä hommassa mukana niin kai siihen jotkin ulkopuoliset _valtiot_ tulisivat sekaantumaan?

JA tuskin kaikki ihmiset yhtäaikaa päättäisivät että “kyllä tämä nyt on se mun juttuni”, vaan _ainakin_ kapitalistit luultavimmin vähän pistäisivät vastaan…? Silloin tarvitaan jonkinlaisia yhtenäisiä käytäntöjä (ei kai ole hyvä jos esim. ammuskellaan ilman oikeudenkäyntejä) eli LAKEJA ym, joiden takaajaksi piru vieköön tarvitaan joitain instituutioita (jotka tietenkin alistavat näitä uuden järjestyksen vastustajia)? “Niin kauan kun on valtio, ei voi olla vapautta.” (Lenin, allekirjoittajaksi voitaisiin varmasti merkitä myös Marx, Bakunin ja Kropotkin.)

Olen myös sitä mieltä että sekä marxilaisessa että anarkistisessa perinteessä on hyödyllistä tavaraa.

]]>
by: klikklak http://vallankumous.blogsome.com/2010/01/03/suuri-kertomus-1990-2010/#comment-598 Sat, 16 Jan 2010 19:11:53 +0000 http://vallankumous.blogsome.com/2010/01/03/suuri-kertomus-1990-2010/#comment-598 Ai, minä kun luulin että "proletariaatin diktatuuri" sisälsi valtion haltuunoton väliaikaisena instituutiona joka kuihtuisi sitten pois kommunismin tieltä. Council communistien lisäksi varteenotettavia vaihtoehtoja tuolle ei ole marxilaiset juurikaan tainnut esittää. En ala anarkisteja puolustaan kun en sellainen ole. Lakien tärkeyden hylkääminen on hölmöä, mutta niin on myös kuvitella että isoa maantieteellistä aluetta hallitseva keskitetty valtarakenne olisi jotenkin vapauttava. Esitettyjä vaihtoehtoja näille on neuvostot/naapurustokokoukset ja ammattiliitot. Ja ammattiliitot ovat kohdanneet jossain määrin maaseutuväestöpopulismin kohtalon, eli historiallisen vanhentumisen. Ehkä niillä on taas tulevaisuudessa merkittävä rooli, mutta sitä ei ilman kristallipalloa voi tietää. Viimeisen 50 vuoden aikana "taistelu leivästä" ei ole ollut kovin keskeinen, vaan sen on korvannut poikkiluokkaiset aiheet, kuten feminismi, ekologia ja rasismin vastaisuus. Ai, minä kun luulin että “proletariaatin diktatuuri” sisälsi valtion haltuunoton väliaikaisena instituutiona joka kuihtuisi sitten pois kommunismin tieltä. Council communistien lisäksi varteenotettavia vaihtoehtoja tuolle ei ole marxilaiset juurikaan tainnut esittää.

En ala anarkisteja puolustaan kun en sellainen ole. Lakien tärkeyden hylkääminen on hölmöä, mutta niin on myös kuvitella että isoa maantieteellistä aluetta hallitseva keskitetty valtarakenne olisi jotenkin vapauttava. Esitettyjä vaihtoehtoja näille on neuvostot/naapurustokokoukset ja ammattiliitot. Ja ammattiliitot ovat kohdanneet jossain määrin maaseutuväestöpopulismin kohtalon, eli historiallisen vanhentumisen. Ehkä niillä on taas tulevaisuudessa merkittävä rooli, mutta sitä ei ilman kristallipalloa voi tietää. Viimeisen 50 vuoden aikana “taistelu leivästä” ei ole ollut kovin keskeinen, vaan sen on korvannut poikkiluokkaiset aiheet, kuten feminismi, ekologia ja rasismin vastaisuus.

]]>
by: Libcom http://vallankumous.blogsome.com/2010/01/03/suuri-kertomus-1990-2010/#comment-596 Sat, 16 Jan 2010 15:21:32 +0000 http://vallankumous.blogsome.com/2010/01/03/suuri-kertomus-1990-2010/#comment-596 @klikklak "On aivan mahdollista säilyttää marxilaisuudesta hyviä puolia (kapitalismikritiikki, minimi-/maksimiohjelmat jne, organisoitunut sosialismi) samalla kun otetaan anarkismista sen parhaat puolet (konfederalismi, valtion hylkäys instituutiona)." Marxilaisuudesta; kuten itse sitä ymmärrän on kyllä valtion keskeisyys instituutiona varsin kaukana. Tämä on lähinnä liberalismiin taipuvaisten anarkistien harhakuvitelmaa. Jos tarkastelee esimerkiksi työväenliikkeen järjestäytymisen alkuaikoja tai myöhemminkin, niin nämähän loivat omia vahvoja saarekkeita porvarillisen valtion sisään. Usein anarkistien keskeinen ongelma on nimenomaan moralistinen suhtautuminen valtion, joka saa heidät kieltämään ympäröivässä yhteiskunnassa vallitsevat valtasuhteet. @klikklak
“On aivan mahdollista säilyttää marxilaisuudesta hyviä puolia (kapitalismikritiikki, minimi-/maksimiohjelmat jne, organisoitunut sosialismi) samalla kun otetaan anarkismista sen parhaat puolet (konfederalismi, valtion hylkäys instituutiona).”

Marxilaisuudesta; kuten itse sitä ymmärrän on kyllä valtion keskeisyys instituutiona varsin kaukana. Tämä on lähinnä liberalismiin taipuvaisten anarkistien harhakuvitelmaa.

Jos tarkastelee esimerkiksi työväenliikkeen järjestäytymisen alkuaikoja tai myöhemminkin, niin nämähän loivat omia vahvoja saarekkeita porvarillisen valtion sisään.

Usein anarkistien keskeinen ongelma on nimenomaan moralistinen suhtautuminen valtion, joka saa heidät kieltämään ympäröivässä yhteiskunnassa vallitsevat valtasuhteet.

]]>
by: Pikku-Markus http://vallankumous.blogsome.com/2010/01/03/suuri-kertomus-1990-2010/#comment-595 Fri, 15 Jan 2010 21:40:12 +0000 http://vallankumous.blogsome.com/2010/01/03/suuri-kertomus-1990-2010/#comment-595 "Missä päin (”meidän”) liikekenttää muuten hehkutetaan sitä vanhaa “luovuuspuhetta”? Ei Megafonissa, ei Vanussa, ei Asuntotoiminnassa, ei edes OT:ssa. Sen sijaan puhutaan luokasta, toimeentulosta ja järjestäytymisestä. Hyvä niin, kunhan ei vedetä huonolla tavalla överiksi." Eikös luovuuden korostaminen ole se syy miksi poliittisessa tehokkuusajattelu mielessä kuuluu vastustaa autoritaarisuutta? Toinen syy on sitten se että ihmiset kammoavat kuria mihin jo esitin vastanäkemyksen. Vai olenko missannut jotain? “Missä päin (”meidän”) liikekenttää muuten hehkutetaan sitä vanhaa “luovuuspuhetta”? Ei Megafonissa, ei Vanussa, ei Asuntotoiminnassa, ei edes OT:ssa. Sen sijaan puhutaan luokasta, toimeentulosta ja järjestäytymisestä. Hyvä niin, kunhan ei vedetä huonolla tavalla överiksi.”

Eikös luovuuden korostaminen ole se syy miksi poliittisessa tehokkuusajattelu mielessä kuuluu vastustaa autoritaarisuutta? Toinen syy on sitten se että ihmiset kammoavat kuria mihin jo esitin vastanäkemyksen. Vai olenko missannut jotain?

]]>
by: rot http://vallankumous.blogsome.com/2010/01/03/suuri-kertomus-1990-2010/#comment-592 Fri, 15 Jan 2010 17:30:31 +0000 http://vallankumous.blogsome.com/2010/01/03/suuri-kertomus-1990-2010/#comment-592 Jatkuvuus voisi olla helpompaa jos lähtökohtana olisi tehdä rehellistä analyysia, kritiikkiä ja toimintaa, ilman että kaiken täytyy olla häikäilemätöntä poliittista peliä, jossa kaikella on vain välinearvo sen suhteen miten niillä voidaan edistää "liikettä" tai tehdä politiikkaa. Sitten kun johtaja vaihtaa 'tilanneanalyysiä' niin taas juostaan uuden jutun perässä sillä kyseessähän on "poliittinen strategia" ja jos joku on eri mieltä niin se johtuu siitä että nämä ovat "puristeja" tai "eivät mieti strategiaa". Kieltämättä huvittavaa tähän asti, kohta saattaa muuttua surkeaksi... Jatkuvuus voisi olla helpompaa jos lähtökohtana olisi tehdä rehellistä analyysia, kritiikkiä ja toimintaa, ilman että kaiken täytyy olla häikäilemätöntä poliittista peliä, jossa kaikella on vain välinearvo sen suhteen miten niillä voidaan edistää “liikettä” tai tehdä politiikkaa. Sitten kun johtaja vaihtaa ’tilanneanalyysiä’ niin taas juostaan uuden jutun perässä sillä kyseessähän on “poliittinen strategia” ja jos joku on eri mieltä niin se johtuu siitä että nämä ovat “puristeja” tai “eivät mieti strategiaa”.

Kieltämättä huvittavaa tähän asti, kohta saattaa muuttua surkeaksi…

]]>
by: klikklak http://vallankumous.blogsome.com/2010/01/03/suuri-kertomus-1990-2010/#comment-590 Fri, 15 Jan 2010 15:00:06 +0000 http://vallankumous.blogsome.com/2010/01/03/suuri-kertomus-1990-2010/#comment-590 Se on jotenkin outoa että ei koskaan katsota mielestäni itsestäänselvään paikkaan, eli marxilaisuuden ja anarkismin synteeseihin. On aivan mahdollista säilyttää marxilaisuudesta hyviä puolia (kapitalismi kritiikki, minimi/maksimiohjelmat jne, organisoitunut sosialismi) samalla kun otetaan anarkismista sen parhaat puolet (konfederalismi, valtion hylkäys instituutiona). Mutta aina pyöritään näissä eurooppalaisen marxilaisuuden kuolemankierteissä, kuten post-modernismissa, halukoneissa tai sit just leninismissä. Kumman vaihtoehdotonta ja näköalatonta. Toisekseen jos jotain saisi olla 2010 -luvulla, niin jatkuvuutta, autonomien iänikuiset takinkäännökset on edelleen huvittavia, mutta ehkä jo seuraava ideologinen käännös lakkaa olemasta sitä ja muuttuu vain surkeaksi. Se on jotenkin outoa että ei koskaan katsota mielestäni itsestäänselvään paikkaan, eli marxilaisuuden ja anarkismin synteeseihin. On aivan mahdollista säilyttää marxilaisuudesta hyviä puolia (kapitalismi kritiikki, minimi/maksimiohjelmat jne, organisoitunut sosialismi) samalla kun otetaan anarkismista sen parhaat puolet (konfederalismi, valtion hylkäys instituutiona). Mutta aina pyöritään näissä eurooppalaisen marxilaisuuden kuolemankierteissä, kuten post-modernismissa, halukoneissa tai sit just leninismissä. Kumman vaihtoehdotonta ja näköalatonta. Toisekseen jos jotain saisi olla 2010 -luvulla, niin jatkuvuutta, autonomien iänikuiset takinkäännökset on edelleen huvittavia, mutta ehkä jo seuraava ideologinen käännös lakkaa olemasta sitä ja muuttuu vain surkeaksi.

]]>
by: aceto politico http://vallankumous.blogsome.com/2010/01/03/suuri-kertomus-1990-2010/#comment-589 Fri, 15 Jan 2010 13:47:03 +0000 http://vallankumous.blogsome.com/2010/01/03/suuri-kertomus-1990-2010/#comment-589 vanhan radikaalivasemmiston symboliikkaan ja retoriikkaan (ja organisaatiomalleihin) palaaminen auttaa todennäköisesti varmistamaan, että 2010-luvun luokkataisteluprojektit pysyvät marginaalisina. kuka jaksaa uskoa että perinteinen punalippuvasemmistolaisuus vetoaa nykyproletariaattiin suomessa? vanhan radikaalivasemmiston symboliikkaan ja retoriikkaan (ja organisaatiomalleihin) palaaminen auttaa todennäköisesti varmistamaan, että 2010-luvun luokkataisteluprojektit pysyvät marginaalisina. kuka jaksaa uskoa että perinteinen punalippuvasemmistolaisuus vetoaa nykyproletariaattiin suomessa?

]]>
by: Klementiini http://vallankumous.blogsome.com/2010/01/03/suuri-kertomus-1990-2010/#comment-585 Fri, 15 Jan 2010 06:18:11 +0000 http://vallankumous.blogsome.com/2010/01/03/suuri-kertomus-1990-2010/#comment-585 kirjoitin kolmosenkin, mutta näköjään se katosi matkalla. No, tässä tiivistettynä: mikäs marxilaisessa taloussanastossa, jos sitä käytetään muuhunkin kuin itseisarvoisen ideologisuuden rakentamiseen. Mutta on selvää, että tietyillä sanoilla on tiettyjä assosiaatioita. Varsinkin jos niitä pudotellaan rykelmänä pitkin vuotta. Natsivertausta jatkaen: jos puhut myönteisesti Lebensraumista, rappiotaiteesta ja kolmannesta valtakunnasta, niin voi olla, ettet silti ole natsimielinen. Mutta ehkä ei kannata hämmästyä jos ihmiset pitävät sinua natsimielisenä? Reaalipolitiikka on myös sanaston valintaa. Se on myös psykologiaa. kirjoitin kolmosenkin, mutta näköjään se katosi matkalla. No, tässä tiivistettynä: mikäs marxilaisessa taloussanastossa, jos sitä käytetään muuhunkin kuin itseisarvoisen ideologisuuden rakentamiseen. Mutta on selvää, että tietyillä sanoilla on tiettyjä assosiaatioita. Varsinkin jos niitä pudotellaan rykelmänä pitkin vuotta.

Natsivertausta jatkaen: jos puhut myönteisesti Lebensraumista, rappiotaiteesta ja kolmannesta valtakunnasta, niin voi olla, ettet silti ole natsimielinen. Mutta ehkä ei kannata hämmästyä jos ihmiset pitävät sinua natsimielisenä?

Reaalipolitiikka on myös sanaston valintaa. Se on myös psykologiaa.

]]>
by: Klementiini http://vallankumous.blogsome.com/2010/01/03/suuri-kertomus-1990-2010/#comment-584 Fri, 15 Jan 2010 06:12:10 +0000 http://vallankumous.blogsome.com/2010/01/03/suuri-kertomus-1990-2010/#comment-584 @Pikku-Markus: Ei sitä koko ajan jaksa pilkkiä blogin äärellä kun on töitäkin... paitsi tänä yönä. Tämä postaus on ehdottomasti yksi kaikkien aikojen toimivimpia - koska olen törmännyt jo useampaan tahoon, jotka ovat ehdottoman varmoja että juuri heitä tässä arvostellaan. Jos osuu ja uppoaa näin hyvin, niin johonkin ollaan selvästi päästy. Tällaisten kirjoitusten yleinen ongelma kyllä on, että osa viittauksista jää tietyn porukan inside-vitseiksi, ja toiset viittaukset tulkitaan kritiikiksi mutta yhtäällä hyvänsuovaksi ja toisaalla pahantahtoiseksi. Ehkä pitäisi olla varovaisempi = solidaarisempi. Lyhyet vastaukset jokaiseen kolmeen teemaan. 1) kuri/luovuus: muistan eräänkin syksyisen tekstin joka muistaakseni vaati kurinalaisuutta ja viittasi bolsevikkeihin. Joo, tiedän ettei pitäisi antaa tuollaisten viittausten tai retoriikan sumentaa muuta tekstiä. Mutta toisaalta ehkä retoriikkaa ja ideologista kuvastoa ei lopulta voi erottaa muusta toiminnasta kovin hyvin? Sanasto &amp; kuvasto luovat ilmapiiriä, ja jos ilmapiiri on "kurillinen" niin tämä hedelmä lähtee ihan muihin puutarhoihin. Missä päin ("meidän") liikekenttää muuten hehkutetaan sitä vanhaa "luovuuspuhetta"? Ei Megafonissa, ei Vanussa, ei Asuntotoiminnassa, ei edes OT:ssa. Sen sijaan puhutaan luokasta, toimeentulosta ja järjestäytymisestä. Hyvä niin, kunhan ei vedetä huonolla tavalla överiksi. 2) Ihan vakavasti: en koe kritisoivani sinua ainakaan henkilönä tai poliitikkona (enkä niitä tamperelaisia enkä niitä jyväskyläläisiä jotka ovat reagoineet). Ja olen hyvin samaa mieltä tuosta, mitä kirjoitat yllä. Yritin lähinnä huumorin kautta näyttää, että miltä tämä "uusi" ideologinen kuvasto saattaa näyttää kauempaa katsottuna. En varmasti ole ainoa, joka on saanut tällaisia viboja Leninin nimen pudottelusta tms. Ei sillä, että olisin dogmaattinen anti-Lenin (antileninisti varmasti :) ), kyllä Leniniä voi aina käyttää jos sille löytyy käyttöä, mutta epäilen tätä - varsinkin, kun jotkut ovat ehkä kokeneet projektikseen puolustaa Leniniä jotenkin kokonaisemmin pelkän hyväksikäytön sijaan. Mutta en usko, että tämä on mikään suuri juttu enää tulevaisuudessa. Olen täysin samalla kannalla sen suhteen, että postmodernismi on aikamme dogmi ja että sitä vastaan täytyy taistella. Jos kuvastokritiikkini heilahtelee vakavuuden, ystävällisen kuittailun ja vitsin välimaastossa, niin kansansubjektiflirtin kanssa olen vähän enemmän tosissani. Minusta tämä on ollut vasemmiston ongelma aina. Siis että heijastetaan Kansaan oma käsitys rivosta, säädyttömästä, rahvaanomaisesta jne. vallankumoussubjektista ja sitten yritetään itsekin muuttua sellaiseksi koska se on "työväenluokkaista". Eikö niistä identiteeteistä pitänyt päästä jo eroon? Kuuntelen muuten itsekin Juicea ja Irwiniä. <code>&lt;3</code> @Pikku-Markus: Ei sitä koko ajan jaksa pilkkiä blogin äärellä kun on töitäkin… paitsi tänä yönä.

Tämä postaus on ehdottomasti yksi kaikkien aikojen toimivimpia - koska olen törmännyt jo useampaan tahoon, jotka ovat ehdottoman varmoja että juuri heitä tässä arvostellaan. Jos osuu ja uppoaa näin hyvin, niin johonkin ollaan selvästi päästy.

Tällaisten kirjoitusten yleinen ongelma kyllä on, että osa viittauksista jää tietyn porukan inside-vitseiksi, ja toiset viittaukset tulkitaan kritiikiksi mutta yhtäällä hyvänsuovaksi ja toisaalla pahantahtoiseksi. Ehkä pitäisi olla varovaisempi = solidaarisempi.

Lyhyet vastaukset jokaiseen kolmeen teemaan.

1) kuri/luovuus: muistan eräänkin syksyisen tekstin joka muistaakseni vaati kurinalaisuutta ja viittasi bolsevikkeihin. Joo, tiedän ettei pitäisi antaa tuollaisten viittausten tai retoriikan sumentaa muuta tekstiä. Mutta toisaalta ehkä retoriikkaa ja ideologista kuvastoa ei lopulta voi erottaa muusta toiminnasta kovin hyvin? Sanasto & kuvasto luovat ilmapiiriä, ja jos ilmapiiri on “kurillinen” niin tämä hedelmä lähtee ihan muihin puutarhoihin.

Missä päin (”meidän”) liikekenttää muuten hehkutetaan sitä vanhaa “luovuuspuhetta”? Ei Megafonissa, ei Vanussa, ei Asuntotoiminnassa, ei edes OT:ssa. Sen sijaan puhutaan luokasta, toimeentulosta ja järjestäytymisestä. Hyvä niin, kunhan ei vedetä huonolla tavalla överiksi.

2) Ihan vakavasti: en koe kritisoivani sinua ainakaan henkilönä tai poliitikkona (enkä niitä tamperelaisia enkä niitä jyväskyläläisiä jotka ovat reagoineet). Ja olen hyvin samaa mieltä tuosta, mitä kirjoitat yllä. Yritin lähinnä huumorin kautta näyttää, että miltä tämä “uusi” ideologinen kuvasto saattaa näyttää kauempaa katsottuna. En varmasti ole ainoa, joka on saanut tällaisia viboja Leninin nimen pudottelusta tms. Ei sillä, että olisin dogmaattinen anti-Lenin (antileninisti varmasti :) ), kyllä Leniniä voi aina käyttää jos sille löytyy käyttöä, mutta epäilen tätä - varsinkin, kun jotkut ovat ehkä kokeneet projektikseen puolustaa Leniniä jotenkin kokonaisemmin pelkän hyväksikäytön sijaan. Mutta en usko, että tämä on mikään suuri juttu enää tulevaisuudessa.

Olen täysin samalla kannalla sen suhteen, että postmodernismi on aikamme dogmi ja että sitä vastaan täytyy taistella.

Jos kuvastokritiikkini heilahtelee vakavuuden, ystävällisen kuittailun ja vitsin välimaastossa, niin kansansubjektiflirtin kanssa olen vähän enemmän tosissani. Minusta tämä on ollut vasemmiston ongelma aina. Siis että heijastetaan Kansaan oma käsitys rivosta, säädyttömästä, rahvaanomaisesta jne. vallankumoussubjektista ja sitten yritetään itsekin muuttua sellaiseksi koska se on “työväenluokkaista”. Eikö niistä identiteeteistä pitänyt päästä jo eroon?

Kuuntelen muuten itsekin Juicea ja Irwiniä. <3

]]>