Comments on: Kokemus teoriasta http://vallankumous.blogsome.com/2009/11/29/kokemus-teoriasta/ Vallankumouksellisia hedelmiä puutarhasta ja katujen varsilta Tue, 07 May 2013 16:47:25 +0000 http://wordpress.org/?v=1.5.1-alpha by: rot http://vallankumous.blogsome.com/2009/11/29/kokemus-teoriasta/#comment-500 Thu, 03 Dec 2009 01:31:19 +0000 http://vallankumous.blogsome.com/2009/11/29/kokemus-teoriasta/#comment-500 Mielenkiintoista keskustelua. Jatkakaa, kiitos. :) <blockquote cite="pikku-markus">Kai se Ruandan kuvio aika organisoimaton oli.</blockquote> Käsittääkseni se oli varsin organisoitu ja alullepanijana Euroopassa koulutuksensa saanut hyvinkin sivistyneet poliitikot. Mielenkiintoista keskustelua. Jatkakaa, kiitos. :)

Kai se Ruandan kuvio aika organisoimaton oli.

Käsittääkseni se oli varsin organisoitu ja alullepanijana Euroopassa koulutuksensa saanut hyvinkin sivistyneet poliitikot.

]]>
by: Pikku-Markus http://vallankumous.blogsome.com/2009/11/29/kokemus-teoriasta/#comment-499 Wed, 02 Dec 2009 21:31:01 +0000 http://vallankumous.blogsome.com/2009/11/29/kokemus-teoriasta/#comment-499 "Pari turhaa kokousta? Okei, ei siinä mitään. Valtasuhteiden muodostumista? Riippuu laadusta. Väsymistä, turhautumista ja loppuunpalamista? Kuulostaa aika normaalilta, sitä sattuu kahdesti vuodessa (kesällä ja loppusyksyllä). Entäs paranoian luominen? Savustaminen? Sisäiset puhdistukset? Saunantakaiset telotukset? Gulag? Mitä? En nyt missään nimessä väitä, että millään näistä olisi ollut mitään tekemistä Helsingin kanssa. Kunhan asetan kysymyksen." Vaikka olen ollu hyvin vähän tekemisissä ot:n kanssa niin kokemukseni mukaan kyseisessä disorganisaatiossa on jo käytetty savustamista ja paranoian luomista metodeina. Nähdäkseni yllä luetelluista keinoista ainoastaan joukkotuhonnan toteuttaminen vaatii organisaation, tai noh en oo varma tuostakaan, Kai se Ruandan kuvio aika organisoimaton oli. Ja oman joukkotuhon järjestäminen onnistuu nähdäkseni parhaiten organisoimattomalla ja päättömällä sekoilulla. "Perinteisestihän poliittisiksi johtajiksi haluavien on jostain syystä ollut helpompi sietää “välttämättömiä virheitä” kuin niiden, jotka halutaan etulinjaan…" Riippuu tilanteesta. Historia tuntee myös lukuisia tilanteita missä johto on hillinnyt vihan vallassa toimivia etulinjalaisia. En väitä etteikö kyseinen kuvio olisi yleinen mutta nyt kyllä yksinkertaistat liikaa. “Pari turhaa kokousta? Okei, ei siinä mitään. Valtasuhteiden muodostumista? Riippuu laadusta. Väsymistä, turhautumista ja loppuunpalamista? Kuulostaa aika normaalilta, sitä sattuu kahdesti vuodessa (kesällä ja loppusyksyllä). Entäs paranoian luominen? Savustaminen? Sisäiset puhdistukset? Saunantakaiset telotukset? Gulag? Mitä?
En nyt missään nimessä väitä, että millään näistä olisi ollut mitään tekemistä Helsingin kanssa. Kunhan asetan kysymyksen.”

Vaikka olen ollu hyvin vähän tekemisissä ot:n kanssa niin kokemukseni mukaan kyseisessä disorganisaatiossa on jo käytetty savustamista ja paranoian luomista metodeina. Nähdäkseni yllä luetelluista keinoista ainoastaan joukkotuhonnan toteuttaminen vaatii organisaation, tai noh en oo varma tuostakaan, Kai se Ruandan kuvio aika organisoimaton oli. Ja oman joukkotuhon järjestäminen onnistuu nähdäkseni parhaiten organisoimattomalla ja päättömällä sekoilulla.

“Perinteisestihän poliittisiksi johtajiksi haluavien on jostain syystä ollut helpompi sietää “välttämättömiä virheitä” kuin niiden, jotka halutaan etulinjaan…”

Riippuu tilanteesta. Historia tuntee myös lukuisia tilanteita missä johto on hillinnyt vihan vallassa toimivia etulinjalaisia. En väitä etteikö kyseinen kuvio olisi yleinen mutta nyt kyllä yksinkertaistat liikaa.

]]>
by: Klementiini http://vallankumous.blogsome.com/2009/11/29/kokemus-teoriasta/#comment-498 Wed, 02 Dec 2009 17:13:03 +0000 http://vallankumous.blogsome.com/2009/11/29/kokemus-teoriasta/#comment-498 @Hemi: agree w/ anarkoihailu omaehtoisen tuottamisen suhteen. Sinänsä tuo Zizekin kuvaus osuu musta vasemmistoon ja (varsinkin) vihreisiin oikein hyvin. Mutta Zizek sanoi (maanantaina Porthaniassa) myös, että meidän on käännettävä nurin kuuluisa Feuerbach-teesi, jonka mukaan filosofit ovat vain selittäneet maailmaa ja nyt tehtävänä olisi maailman muuttaminen. Z:n ehdotus oli, että vasemmiston tulisi pysähtyä hetkeksi miettimään ja tulkitsemaan, että mitä helvettiä tässä oikein ollaan tekemässä. @Hemi: agree w/ anarkoihailu omaehtoisen tuottamisen suhteen.

Sinänsä tuo Zizekin kuvaus osuu musta vasemmistoon ja (varsinkin) vihreisiin oikein hyvin. Mutta Zizek sanoi (maanantaina Porthaniassa) myös, että meidän on käännettävä nurin kuuluisa Feuerbach-teesi, jonka mukaan filosofit ovat vain selittäneet maailmaa ja nyt tehtävänä olisi maailman muuttaminen. Z:n ehdotus oli, että vasemmiston tulisi pysähtyä hetkeksi miettimään ja tulkitsemaan, että mitä helvettiä tässä oikein ollaan tekemässä.

]]>
by: Hemi http://vallankumous.blogsome.com/2009/11/29/kokemus-teoriasta/#comment-497 Wed, 02 Dec 2009 01:49:43 +0000 http://vallankumous.blogsome.com/2009/11/29/kokemus-teoriasta/#comment-497 Niin, se vielä, että mulle tulee mieleen tästä teoriasta ilman konkreettisen dissidenssin muotojen edistämistä Zizekin kuuluisa kuvailu kompulsiivis-neuroottisuudestaan: puhutaan ja puhutaan loputtomiin sen faktan salaamiseksi, ettei mikään muutu. Jopa sen estämiseksi. Radikaali ympäristöliike on minusta yhtenä harvoista ylittänyt tämän. Niin, se vielä, että mulle tulee mieleen tästä teoriasta ilman konkreettisen dissidenssin muotojen edistämistä Zizekin kuuluisa kuvailu kompulsiivis-neuroottisuudestaan: puhutaan ja puhutaan loputtomiin sen faktan salaamiseksi, ettei mikään muutu. Jopa sen estämiseksi. Radikaali ympäristöliike on minusta yhtenä harvoista ylittänyt tämän.

]]>
by: Hemi http://vallankumous.blogsome.com/2009/11/29/kokemus-teoriasta/#comment-496 Wed, 02 Dec 2009 01:26:26 +0000 http://vallankumous.blogsome.com/2009/11/29/kokemus-teoriasta/#comment-496 "Jos ihmiset toimisivat toisin, tätäkään blogia ei tarvittaisi. ;) Miksi ihmiset eivät toimi toisin? Mitä on tehtävä? Eikö näihin kysymyksiin sitten tarvitaan teoriaa ja puhetta?" Joo, ilmaisen itseäni ehkä turhan suoraviivaisesti... mutta. Ehkä skill-sharing on suoraviivaisempi määritelmä sille, miksi sitä ringissä istumista tarvitaan, kuin kokemuksen kerääminen ja siitä teorian muodostaminen... nää taidot voi toki olla muutakin kuin rumpujen tekoa. Lisäksi oon aina ihaillut joitakin anarkoja kyvystä luoda omaa tuotantoa valittamisen sijasta, Mustan Kanin Kolo lienee hyvä esimerkki tästä. Mitä taiteilijana oloon tulee, en itse ole tehnyt sitä huimilla resursseilla, olkoonkin että paljon suuremman varmuuden kanssa kuin moni muu. Mutta tunnen muusikoita, jotka on tehneet space-folk juttujaan vuosikaudet sossun rahoilla. Että siitä sitten vain (-: “Jos ihmiset toimisivat toisin, tätäkään blogia ei tarvittaisi. ;)

Miksi ihmiset eivät toimi toisin? Mitä on tehtävä? Eikö näihin kysymyksiin sitten tarvitaan teoriaa ja puhetta?”

Joo, ilmaisen itseäni ehkä turhan suoraviivaisesti… mutta. Ehkä skill-sharing on suoraviivaisempi määritelmä sille, miksi sitä ringissä istumista tarvitaan, kuin kokemuksen kerääminen ja siitä teorian muodostaminen… nää taidot voi toki olla muutakin kuin rumpujen tekoa.
Lisäksi oon aina ihaillut joitakin anarkoja kyvystä luoda omaa tuotantoa valittamisen sijasta, Mustan Kanin Kolo lienee hyvä esimerkki tästä.

Mitä taiteilijana oloon tulee, en itse ole tehnyt sitä huimilla resursseilla, olkoonkin että paljon suuremman varmuuden kanssa kuin moni muu. Mutta tunnen muusikoita, jotka on tehneet space-folk juttujaan vuosikaudet sossun rahoilla. Että siitä sitten vain (-:

]]>
by: Klementiini http://vallankumous.blogsome.com/2009/11/29/kokemus-teoriasta/#comment-495 Tue, 01 Dec 2009 22:30:20 +0000 http://vallankumous.blogsome.com/2009/11/29/kokemus-teoriasta/#comment-495 @Pikku-Markus: olen täsmälleen samaa mieltä (ja mäkin halusin ennen olla taiteilija tai oikeastaan kirjailija). Kysymys on ehkä vain virheiden laadusta ja määrästä, eli mihin asti ja millaisia "virheitä" organisaation (tai verkoston tai mikä onkaan) luomisessa siedetään. Pari turhaa kokousta? Okei, ei siinä mitään. Valtasuhteiden muodostumista? Riippuu laadusta. Väsymistä, turhautumista ja loppuunpalamista? Kuulostaa aika normaalilta, sitä sattuu kahdesti vuodessa (kesällä ja loppusyksyllä). Entäs paranoian luominen? Savustaminen? Sisäiset puhdistukset? Saunantakaiset telotukset? Gulag? Mitä? En nyt missään nimessä väitä, että millään näistä olisi ollut mitään tekemistä Helsingin kanssa. Kunhan asetan kysymyksen. Perinteisestihän poliittisiksi johtajiksi haluavien on jostain syystä ollut helpompi sietää "välttämättömiä virheitä" kuin niiden, jotka halutaan etulinjaan... @Pikku-Markus: olen täsmälleen samaa mieltä (ja mäkin halusin ennen olla taiteilija tai oikeastaan kirjailija). Kysymys on ehkä vain virheiden laadusta ja määrästä, eli mihin asti ja millaisia “virheitä” organisaation (tai verkoston tai mikä onkaan) luomisessa siedetään.

Pari turhaa kokousta? Okei, ei siinä mitään. Valtasuhteiden muodostumista? Riippuu laadusta. Väsymistä, turhautumista ja loppuunpalamista? Kuulostaa aika normaalilta, sitä sattuu kahdesti vuodessa (kesällä ja loppusyksyllä). Entäs paranoian luominen? Savustaminen? Sisäiset puhdistukset? Saunantakaiset telotukset? Gulag? Mitä?

En nyt missään nimessä väitä, että millään näistä olisi ollut mitään tekemistä Helsingin kanssa. Kunhan asetan kysymyksen.

Perinteisestihän poliittisiksi johtajiksi haluavien on jostain syystä ollut helpompi sietää “välttämättömiä virheitä” kuin niiden, jotka halutaan etulinjaan…

]]>
by: Pikku-Markus http://vallankumous.blogsome.com/2009/11/29/kokemus-teoriasta/#comment-494 Tue, 01 Dec 2009 17:29:57 +0000 http://vallankumous.blogsome.com/2009/11/29/kokemus-teoriasta/#comment-494 Strategia- ja organisaatiovaatimukset menivät syksyllä välillä (esimerkiksi Helsingin talonvaltauksien ympärillä) huonolla tavalla överiksi, samoin esimerkiksi niihin liittyvät kokouskäytännöt. Tästä on saattanut tulla joillekin sellainen kuva, että kentällä vallitsisi "aina" samanlainen halukkuus teoriaan ja organisoitumiseen. Joo varmasti meni huonolla tavalla överiksi mutta kannattaa ottaa huomioon että yhtäkään organisaatiota ei olla rakennettu virheettömästi. Organisaatio, niin kuin kaikki muukin ihmisen luoma, rakentuu yrityksen ja erehdyksen kautta. Mun mielestä olennaiset pointit tällä hetkellä on: 1) Kapitalisteilla on valtio-organisaationsa 2) Fasistit rakentavat organisaatiota 3) Nykyisellä kriisillä ei ole nähtävissä loppua T. Bronx joka oikeasti haluaisi olla taiteilija mutta elämän realiteetit pakottavat tekemään politiikkaa. Strategia- ja organisaatiovaatimukset menivät syksyllä välillä (esimerkiksi Helsingin talonvaltauksien ympärillä) huonolla tavalla överiksi, samoin esimerkiksi niihin liittyvät kokouskäytännöt. Tästä on saattanut tulla joillekin sellainen kuva, että kentällä vallitsisi “aina” samanlainen halukkuus teoriaan ja organisoitumiseen.

Joo varmasti meni huonolla tavalla överiksi mutta kannattaa ottaa huomioon että yhtäkään organisaatiota ei olla rakennettu virheettömästi. Organisaatio, niin kuin kaikki muukin ihmisen luoma, rakentuu yrityksen ja erehdyksen kautta. Mun mielestä olennaiset pointit tällä hetkellä on:

1) Kapitalisteilla on valtio-organisaationsa
2) Fasistit rakentavat organisaatiota
3) Nykyisellä kriisillä ei ole nähtävissä loppua

T. Bronx joka oikeasti haluaisi olla taiteilija mutta elämän realiteetit pakottavat tekemään politiikkaa.

]]>
by: Klementiini http://vallankumous.blogsome.com/2009/11/29/kokemus-teoriasta/#comment-493 Tue, 01 Dec 2009 13:23:06 +0000 http://vallankumous.blogsome.com/2009/11/29/kokemus-teoriasta/#comment-493 Kiitos kaikille kommenteista! Lyhyitä vastauksia: @Solja: on totta, että kysymys teorian tekijöistä jäi tässä abstraktiksi. En ehkä kuitenkaan yrittänyt luoda yleistä teoriaa teorian tekemisestä, vaan selittää nykyistä tilannetta (teoria toki sekin). Harhautuksia-blogi toimi tässä enemmän trampoliinina kuin kiistakumppanina tai kritiikin kohteena. Jos blogia lukee niin kuin sinä tässä, niin en ole eri mieltä. @Hemi: "Jos ihmiset yksinkertaisesti toimisivat toisin, mitään riistoa ei olisi." Jos ihmiset toimisivat toisin, tätäkään blogia ei tarvittaisi. ;) Miksi ihmiset eivät toimi toisin? Mitä on tehtävä? Eikö näihin kysymyksiin sitten tarvitaan teoriaa ja puhetta? Marssiminenkin on kivaa, mutta joskus on myös kiva tietää minne marssitaan (eikä eksyä matkalla Hollannin suurlähetystöön niin kuin viime kuussa...). Maailma on muuttunut 50-luvulta monilta osin parempaankin suuntaan, ei siinä mitään. En silti tiedä kannattaako 60-luvun perinnöstä pitää kritiikittä kiinni tilanteessa, jossa valtakin jo on pitkään operoinut samalla "logiikalla". @Katariina: olen samaa mieltä, ainakin siitä, miten asioiden pitäisi olla. Tämä on erittäin hyvä huomio: feminismin ajautuminen arjesta irtaantuneeseen epäpoliittiseen teoretisointiin, jossa mistään ei voida sanoa mitään koska kaikki on aina monimerkityksistä ja diskursiivista jne. Tätä pitäisi ruotia ja kritisoida enemmän (mutta sisältä päin). @rimpu: Opiskelijatoiminnan köyhyys ja kontrolli -keskustelutilaisuudessa puhuttiin siitä, miten meitä hallitaan juuri eriyttämällä ja "räätälöimällä" kontrolleja jokaista eriytettyä ryhmää (tai yksilöä) varten. Siksi "yhteisen" luomisessa onkin mahdollisuus niskurointiin. Mutatoitua voi yksinkertaisesti tutustumalla ihmisiin, menemällä tapahtumiin, kirjoittamalla, kuvataiteesta en tiedä vaikka haluaisin, tiedän vain että Deleuze on koettu hyödylliseksi siellä päin. @Maija: ymmärrän tuon ja musta on todella hyvä, jos OT:n kaltaiset yhteisöt voi toimia parantavasti tai vain yleisesti elämää tukevalla tavalla henkilökohtaisella tasolla. Tässä ehkä nousee kysymys terapian suhteesta ulospäin suuntautuvaan politiikkaan ja siitä, mitä kultakin toimijalta "vaaditaan" (onko oikeutta puhua teoriaa jos ei osallistu kokemusrinkiin yms.). Kiitos kaikille kommenteista! Lyhyitä vastauksia:

@Solja: on totta, että kysymys teorian tekijöistä jäi tässä abstraktiksi. En ehkä kuitenkaan yrittänyt luoda yleistä teoriaa teorian tekemisestä, vaan selittää nykyistä tilannetta (teoria toki sekin). Harhautuksia-blogi toimi tässä enemmän trampoliinina kuin kiistakumppanina tai kritiikin kohteena. Jos blogia lukee niin kuin sinä tässä, niin en ole eri mieltä.

@Hemi:

“Jos ihmiset yksinkertaisesti toimisivat toisin, mitään riistoa ei olisi.”

Jos ihmiset toimisivat toisin, tätäkään blogia ei tarvittaisi. ;)

Miksi ihmiset eivät toimi toisin? Mitä on tehtävä? Eikö näihin kysymyksiin sitten tarvitaan teoriaa ja puhetta? Marssiminenkin on kivaa, mutta joskus on myös kiva tietää minne marssitaan (eikä eksyä matkalla Hollannin suurlähetystöön niin kuin viime kuussa…).

Maailma on muuttunut 50-luvulta monilta osin parempaankin suuntaan, ei siinä mitään. En silti tiedä kannattaako 60-luvun perinnöstä pitää kritiikittä kiinni tilanteessa, jossa valtakin jo on pitkään operoinut samalla “logiikalla”.

@Katariina: olen samaa mieltä, ainakin siitä, miten asioiden pitäisi olla. Tämä on erittäin hyvä huomio:

feminismin ajautuminen arjesta irtaantuneeseen epäpoliittiseen teoretisointiin, jossa mistään ei voida sanoa mitään koska kaikki on aina monimerkityksistä ja diskursiivista jne.

Tätä pitäisi ruotia ja kritisoida enemmän (mutta sisältä päin).

@rimpu: Opiskelijatoiminnan köyhyys ja kontrolli -keskustelutilaisuudessa puhuttiin siitä, miten meitä hallitaan juuri eriyttämällä ja “räätälöimällä” kontrolleja jokaista eriytettyä ryhmää (tai yksilöä) varten. Siksi “yhteisen” luomisessa onkin mahdollisuus niskurointiin.

Mutatoitua voi yksinkertaisesti tutustumalla ihmisiin, menemällä tapahtumiin, kirjoittamalla, kuvataiteesta en tiedä vaikka haluaisin, tiedän vain että Deleuze on koettu hyödylliseksi siellä päin.

@Maija: ymmärrän tuon ja musta on todella hyvä, jos OT:n kaltaiset yhteisöt voi toimia parantavasti tai vain yleisesti elämää tukevalla tavalla henkilökohtaisella tasolla. Tässä ehkä nousee kysymys terapian suhteesta ulospäin suuntautuvaan politiikkaan ja siitä, mitä kultakin toimijalta “vaaditaan” (onko oikeutta puhua teoriaa jos ei osallistu kokemusrinkiin yms.).

]]>
by: Maija http://vallankumous.blogsome.com/2009/11/29/kokemus-teoriasta/#comment-492 Tue, 01 Dec 2009 12:04:44 +0000 http://vallankumous.blogsome.com/2009/11/29/kokemus-teoriasta/#comment-492 Heip, Jäin miettimään sitä, että vaikka jotkut aktivistit olisivatkin istuneet ringissä jakamassa kokemuksiaan 60-luvulta asti, harvat korkeakouluopiskelijat ovat. Niiden (meidän?) kokemuksia kuunnellaan lähinnä YTHSn mielenterveyspalveluissa henkilökohtaisina luonnevikoina. En tiiä, oisko YTHSn jonot pelkästään suoraa seurausta opiskelijan toimeentulo-ongelmista, mutta ainakin se on ainoa paikka, jonne mennä kun köyhyys muodostuu kiireeksi ja kiire väsymykseksi. Olisi kivaa, jos olisi muitakin paikkoja, jonne mennä, ja muitakin väyliä jäsentää sitä kokemusta kuin itsensä syyllistäminen. Siinä kai sekä teoriat että keskustelurinki tulisivat tarpeeseen? Heip,
Jäin miettimään sitä, että vaikka jotkut aktivistit olisivatkin istuneet ringissä jakamassa kokemuksiaan 60-luvulta asti, harvat korkeakouluopiskelijat ovat. Niiden (meidän?) kokemuksia kuunnellaan lähinnä YTHSn mielenterveyspalveluissa henkilökohtaisina luonnevikoina.

En tiiä, oisko YTHSn jonot pelkästään suoraa seurausta opiskelijan toimeentulo-ongelmista, mutta ainakin se on ainoa paikka, jonne mennä kun köyhyys muodostuu kiireeksi ja kiire väsymykseksi. Olisi kivaa, jos olisi muitakin paikkoja, jonne mennä, ja muitakin väyliä jäsentää sitä kokemusta kuin itsensä syyllistäminen. Siinä kai sekä teoriat että keskustelurinki tulisivat tarpeeseen?

]]>
by: rimpu http://vallankumous.blogsome.com/2009/11/29/kokemus-teoriasta/#comment-491 Mon, 30 Nov 2009 21:31:11 +0000 http://vallankumous.blogsome.com/2009/11/29/kokemus-teoriasta/#comment-491 kiitän kanssa keksustelun avauksesta. olen lukenut hedelmiä kohta varmaan vuoden ajan, ja olisin tavattoman kiinnostunut tekemään jotain muutaatioita ihmisten kanssa jotka on enemmän kiinni sekä aktivismissa että teoriassa. itse seuraan molempia katkonaisesta näkökulmasta, ja deleuzelaisuus tulee itelle eniten vastaan kuvataiteilijuuden kautta (joka on kyllä kohdannut pahan haasteen situationistiseen perinteeseen törmättyä. nyt ei ole halua tehdä enää tuotteita ja spektaakkelia, mutta aina voi tehdä jotain kulutuskulttuurin ambienttihäirintää... ja lukupiirimäinenkin toiminta on valtavan toimiva alulle paneva voima) eikös imperiumissakin oo että spesialisoituneet ryhmät tai ammattikuntien erikoistuminen omiin toisistaan kaukaisiin ryhmiin on kontrollin muoto...koneisto pyrkii siihen et ihmisillä ei oo kieltä kohdata toisiaan, mutta sitä vastaan vois hiukan enemmän vielä niskuroida. kiitän kanssa keksustelun avauksesta. olen lukenut hedelmiä kohta varmaan vuoden ajan, ja olisin tavattoman kiinnostunut tekemään jotain muutaatioita ihmisten kanssa jotka on enemmän kiinni sekä aktivismissa että teoriassa. itse seuraan molempia katkonaisesta näkökulmasta, ja deleuzelaisuus tulee itelle eniten vastaan kuvataiteilijuuden kautta (joka on kyllä kohdannut pahan haasteen situationistiseen perinteeseen törmättyä. nyt ei ole halua tehdä enää tuotteita ja spektaakkelia, mutta aina voi tehdä jotain kulutuskulttuurin ambienttihäirintää… ja lukupiirimäinenkin toiminta on valtavan toimiva alulle paneva voima)
eikös imperiumissakin oo että spesialisoituneet ryhmät tai ammattikuntien erikoistuminen omiin toisistaan kaukaisiin ryhmiin on kontrollin muoto…koneisto pyrkii siihen et ihmisillä ei oo kieltä kohdata toisiaan, mutta sitä vastaan vois hiukan enemmän vielä niskuroida.

]]>