Comments on: Kirjoittaminen ei ole kommunikointia http://vallankumous.blogsome.com/2008/01/02/kirjoittaminen-ei-ole-kommunikointia/ Vallankumouksellisia hedelmiä puutarhasta ja katujen varsilta Sun, 19 May 2013 19:20:13 +0000 http://wordpress.org/?v=1.5.1-alpha by: Klementiini http://vallankumous.blogsome.com/2008/01/02/kirjoittaminen-ei-ole-kommunikointia/#comment-5 Sun, 06 Jan 2008 02:18:04 +0000 http://vallankumous.blogsome.com/2008/01/02/kirjoittaminen-ei-ole-kommunikointia/#comment-5 Talvi, tai sen puute, on omiaan tuottamaan passiivisia affekteja. Samoin kuin kurinpitoinstituutioiden vaatimukset. Harmi niitäkin, jotka huomenna astuvat armeijan palvelukseen. Tarkoitan affektilla sitä, mistä kulttuuriteorian <a href="http://metodix.vuodatus.net/blog/category/feminismi" rel="nofollow">"affektiivisessa käänteessä"</a> on kyse: energia, intensiivisyys, esipersoonalliset tunteet ja haluvirrat, "asiat joilla on väliä", fiilikset ja tunnelmat. Niin &amp; näin teki aiheesta teemanumeron (2/2007). <blockquote>Affektin käsite tuntuu tulevan vastaan kaikkialla. Sitä käytetään yhtä lailla filosofiassa, kulttuuriteoriassa, psykologiassa kuin psykonalyysissa. Sillä viitataan aine-energiaan, vaikutuksiin ja tunteisiin. Sen avulla jäsennetään ilmiöitä euroviisujen kansallisesta koskettavuudesta esteettiseen kokemukseen." (Kontturi &amp; Taira kyseisessä lehdessä, s. 43.)</blockquote> Taide on eräs tapa vaikuttaa affektuaalisesti. Affektiivinen vaikuttaminen ohittaa "rationaalisesti ja säädyllisesti argumentoimisen" tai pyrkii tehostamaan sitä tuottamalla fiiliksiä, kanavoimalla haluja tietyllä tavalla, muuttamalla vuorovaikutussuhteita, syöttämällä shokkiefektejä tms. (Ehkä tämä blogi ei nyt varsinaisesti noudata tuota, mikä on vähän paradoksaalista ...) Deleuzen ja Guattarin Anti-Oidipus, jonka suuri fani olen, on hyvä esimerkki affektiivisesta vaikuttamisesta tekstin muodossa. Kirjan lukeminen on hyvin mielenkiintoinen kokemus: kokonaisuus on selkeä, älykäs ja systemaattinen, mutta teksti ei lainkaan argumentoi, vaan toimii tuottamalla viboja ja herättämällä haluja. Vastaavasti esim. tavanomaista raflaavammat ja onnistuneemmat mielenosoitukset antavat demottajien väitteillä affektiivista lisävoimaa ja -vauhtia. Talvi, tai sen puute, on omiaan tuottamaan passiivisia affekteja. Samoin kuin kurinpitoinstituutioiden vaatimukset. Harmi niitäkin, jotka huomenna astuvat armeijan palvelukseen.

Tarkoitan affektilla sitä, mistä kulttuuriteorian “affektiivisessa käänteessä” on kyse: energia, intensiivisyys, esipersoonalliset tunteet ja haluvirrat, “asiat joilla on väliä”, fiilikset ja tunnelmat.

Niin & näin teki aiheesta teemanumeron (2/2007).

Affektin käsite tuntuu tulevan vastaan kaikkialla. Sitä käytetään yhtä lailla filosofiassa, kulttuuriteoriassa, psykologiassa kuin psykonalyysissa. Sillä viitataan aine-energiaan, vaikutuksiin ja tunteisiin. Sen avulla jäsennetään ilmiöitä euroviisujen kansallisesta koskettavuudesta esteettiseen kokemukseen.” (Kontturi & Taira kyseisessä lehdessä, s. 43.)

Taide on eräs tapa vaikuttaa affektuaalisesti.

Affektiivinen vaikuttaminen ohittaa “rationaalisesti ja säädyllisesti argumentoimisen” tai pyrkii tehostamaan sitä tuottamalla fiiliksiä, kanavoimalla haluja tietyllä tavalla, muuttamalla vuorovaikutussuhteita, syöttämällä shokkiefektejä tms. (Ehkä tämä blogi ei nyt varsinaisesti noudata tuota, mikä on vähän paradoksaalista …)

Deleuzen ja Guattarin Anti-Oidipus, jonka suuri fani olen, on hyvä esimerkki affektiivisesta vaikuttamisesta tekstin muodossa. Kirjan lukeminen on hyvin mielenkiintoinen kokemus: kokonaisuus on selkeä, älykäs ja systemaattinen, mutta teksti ei lainkaan argumentoi, vaan toimii tuottamalla viboja ja herättämällä haluja.

Vastaavasti esim. tavanomaista raflaavammat ja onnistuneemmat mielenosoitukset antavat demottajien väitteillä affektiivista lisävoimaa ja -vauhtia.

]]>
by: Arttu http://vallankumous.blogsome.com/2008/01/02/kirjoittaminen-ei-ole-kommunikointia/#comment-4 Sun, 06 Jan 2008 00:34:44 +0000 http://vallankumous.blogsome.com/2008/01/02/kirjoittaminen-ei-ole-kommunikointia/#comment-4 Sanassa itsessään on kieltämättä tekninen klangi, mikä johtunee pitkälti <i>kommunikaatioteknologian</i> voittokulusta. Mielikuvitus laukkaa <a href="http://www.nokia.fi/A4368057" rel="nofollow">E90 Communicatoriaan</a> näpytteleviin <a href="http://www.hs.fi/talous/artikkeli/HSn+kasvuyrityskilpailussa+etsit%C3%A4%C3%A4n+huomisen+menestyji%C3%A4/1135233049576" rel="nofollow">kasvuyritysten</a> bisnes-kyborgeihin. Samalla syntyy illuusio, että ihmiset todella osaisivat kommunikoida - käyttäväthän he Communicator-nimistä kapistusta, jonka omistaja kykenee tähän, tähän <i>kommunikaatioon</i> jo määritelmällisesti. Itse olen viime aikoina huomannut affektittomuuden kirot: mikään ei jaksa enää ärsyttää, mutta ei oikein innostaakaan. Silloin kun fiilis herääkin, sitä ei saa purettua mielekkäästi. Syntyy noidankehä: yksilölle syntyy fiiliksiä, vaan koskapa niihin reagoidaan vain latteuksilla, hän oppii hiljentämään affektinsa; kun seuraavaksi joku muu innostuu, ensin mainittu latistaa koko jutun parhaansa mukaan. Isien pahat teot kostetaan seitsemänteen polveen. Tarkoitat affektuaalisella vaikuttamisella ilmeisesti taidetta? Sanassa itsessään on kieltämättä tekninen klangi, mikä johtunee pitkälti kommunikaatioteknologian voittokulusta. Mielikuvitus laukkaa E90 Communicatoriaan näpytteleviin kasvuyritysten bisnes-kyborgeihin. Samalla syntyy illuusio, että ihmiset todella osaisivat kommunikoida - käyttäväthän he Communicator-nimistä kapistusta, jonka omistaja kykenee tähän, tähän kommunikaatioon jo määritelmällisesti.

Itse olen viime aikoina huomannut affektittomuuden kirot: mikään ei jaksa enää ärsyttää, mutta ei oikein innostaakaan. Silloin kun fiilis herääkin, sitä ei saa purettua mielekkäästi.

Syntyy noidankehä: yksilölle syntyy fiiliksiä, vaan koskapa niihin reagoidaan vain latteuksilla, hän oppii hiljentämään affektinsa; kun seuraavaksi joku muu innostuu, ensin mainittu latistaa koko jutun parhaansa mukaan. Isien pahat teot kostetaan seitsemänteen polveen.

Tarkoitat affektuaalisella vaikuttamisella ilmeisesti taidetta?

]]>
by: Klementiini http://vallankumous.blogsome.com/2008/01/02/kirjoittaminen-ei-ole-kommunikointia/#comment-3 Sat, 05 Jan 2008 21:43:42 +0000 http://vallankumous.blogsome.com/2008/01/02/kirjoittaminen-ei-ole-kommunikointia/#comment-3 En vastusta. Kommunikaatio kuulostaa kuitenkin minulle edelleen rajoitetulta informaatiovaihdolta, ikään kuin kyse olisi viestin siirtämisestä A -&gt; B. Ja spektaakkeli tosiaan ryöstöviljelee käsitettä. Efektien luominen on yksi vaihtoehto kommunikaatiolle: vaikutetaan tuottamalla hedelmällisiä ("kumouksellisia") fiiliksiä, haluja, tunnelmia ja kokemuksia, ei niinkään puhtaan tiedollista sisältöä (tai sen lisäksi). Affektistrategian ei tietenkään tarvitse olla "irrationaalista" tai anti-älymäistä. Affektuaalista vaikuttamista voi lisäksi tapahtua kielen ulkopuolellakin: kaikki materiaalinen ei ole kieltä, vaikka kieli itse onkin materiaalinen. En vastusta. Kommunikaatio kuulostaa kuitenkin minulle edelleen rajoitetulta informaatiovaihdolta, ikään kuin kyse olisi viestin siirtämisestä A -> B. Ja spektaakkeli tosiaan ryöstöviljelee käsitettä.

Efektien luominen on yksi vaihtoehto kommunikaatiolle: vaikutetaan tuottamalla hedelmällisiä (”kumouksellisia”) fiiliksiä, haluja, tunnelmia ja kokemuksia, ei niinkään puhtaan tiedollista sisältöä (tai sen lisäksi). Affektistrategian ei tietenkään tarvitse olla “irrationaalista” tai anti-älymäistä.

Affektuaalista vaikuttamista voi lisäksi tapahtua kielen ulkopuolellakin: kaikki materiaalinen ei ole kieltä, vaikka kieli itse onkin materiaalinen.

]]>
by: Arttu http://vallankumous.blogsome.com/2008/01/02/kirjoittaminen-ei-ole-kommunikointia/#comment-2 Sat, 05 Jan 2008 15:28:50 +0000 http://vallankumous.blogsome.com/2008/01/02/kirjoittaminen-ei-ole-kommunikointia/#comment-2 Lattean kommunikaation perusongelma ei niinkään ole se, että siinä etsitään yhteisymmärrystä, vaan että tuota yhteisymmärrystä etsitään niin, että päässä on jo <i>valmis ajatus</i> siitä, mitä tuo yhteisymmärrys tarkoittaa. Kommunikaatio täytyy pitää alati avoimena projektina; heti, kun se jähmetetään ja aidataan kokouksiin (tai foorumiketjuihin, tai blogeihin), siitä tulee latteaa, koska tällöin tapahtuvan "kommunikaation" aiheena tavoitteena on jo valmiiksi määritelty ja rajattu yhteisymmärrys, so. "päätös" käsillä olevaan asiaan. Antikommunikaatio on kommunikaatiota, joka rikkoo tämän kaavan: se kulkee kyllä eteenpäin ja jalostuu kaiken aikaa kuitenkaan pyrkimättä mihinkään. Siinä missä spektaakkeli valjastaa kommunikaation omien mielihalujensa toteuttajaksi (hokemalla: "Nyt keskustellaan tästä!"), antikommunikaatio sanoutuu irti strategisen välineen roolistaan. Niinpä antikommunikaatio ei myöskään tapahdu missään muualla kuin julkisessa tilassa nimeltä kieli. Toteamus "pysy aiheessa" on pahin kommunikaation banalisoija. Missä ikinä se ilmeneekin, siellä kuolee ajattelu ja keskustelusta tulee sitä mitä siitä halutaankin tulevan: latteuksien rituaalinomaista toistamista. Lattean kommunikaation perusongelma ei niinkään ole se, että siinä etsitään yhteisymmärrystä, vaan että tuota yhteisymmärrystä etsitään niin, että päässä on jo valmis ajatus siitä, mitä tuo yhteisymmärrys tarkoittaa.

Kommunikaatio täytyy pitää alati avoimena projektina; heti, kun se jähmetetään ja aidataan kokouksiin (tai foorumiketjuihin, tai blogeihin), siitä tulee latteaa, koska tällöin tapahtuvan “kommunikaation” aiheena tavoitteena on jo valmiiksi määritelty ja rajattu yhteisymmärrys, so. “päätös” käsillä olevaan asiaan.

Antikommunikaatio on kommunikaatiota, joka rikkoo tämän kaavan: se kulkee kyllä eteenpäin ja jalostuu kaiken aikaa kuitenkaan pyrkimättä mihinkään. Siinä missä spektaakkeli valjastaa kommunikaation omien mielihalujensa toteuttajaksi (hokemalla: “Nyt keskustellaan tästä!”), antikommunikaatio sanoutuu irti strategisen välineen roolistaan. Niinpä antikommunikaatio ei myöskään tapahdu missään muualla kuin julkisessa tilassa nimeltä kieli.

Toteamus “pysy aiheessa” on pahin kommunikaation banalisoija. Missä ikinä se ilmeneekin, siellä kuolee ajattelu ja keskustelusta tulee sitä mitä siitä halutaankin tulevan: latteuksien rituaalinomaista toistamista.

]]>